Лидерите на Европейския съюз прекратиха срещата си в Брюксел, след

...
Лидерите на Европейския съюз прекратиха срещата си в Брюксел, след
Коментари Харесай

Макрон бесен на нерешителността на Европейския съюз

Лидерите на Европейския съюз прекратиха срещата си в Брюксел, откакто след 20 часа договаряния не съумяха да реализират сделка за това кои би трябвало да заемат най-важните постове в институциите на Общността, предизвиквайки яд у френския президент Еманюел Макро н, който съобщи, че н ерешителността на Европа вреди на имиджа ѝ в чужбина , оповестява " Ройтерс ".

Тяхната неспособност да намерят консенсусни претенденти по време на маратонските договаряния, които продължиха през нощта, отразиха разпокъсаното положение на Европейския парламент и подчертаха проблемите при постигането на обща позиция по въпроси от миграцията до климатичните промени, които набъбнаха след разширението на Общността.

Макрон, който напусна мястото на срещата, малко откакто договарянията бяха прекратени ненадейно и планувани за на следващия ден заран, дефинира случилото се като " неуспех ", въпреки че сподели, че към момента може да се реализира съглашение.

Източноевропейските страни изрично възразиха против съглашението, реализирано от него и водачите на Германия и Испания да връчат председателството на Европейската комисия на холандския социалист Франс Тимерманс.

Номинирането на Тимерманс също по този начин беше доста непопулярно измежду групата на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП), която настоя, че тя би трябвало да поеме председателството на комисията, защото има най-вече депутати в Европарламента.

Макрон съобщи, че не би могло да има по-нататъшно разширение на Европейски Съюз без промени, които да му разрешат да действа.

Постът на ръководител на Европейската комисия беше единствено един от петте, които би трябвало да бъдат разпределени, в това число и този на ръководител на Европейската централна банка.

Изключително извънредно е срещите на върха на Европейски Съюз да продължат трети ден, а актуалните договаряния означават към този момент трети опит да се реализира единодушие за постовете в идващия 5-годишен мандат.

Запитан какъв е главният проблем в договарянията, представител на Европейски Съюз сподели: " Целият пакет. "

" Това е просто необикновено комплицирано. Имате толкоз доста политически фракции ", разяснява холандският министър председател Марк Рюте, добавяйки, че някои фракции остават разграничени между тях.

Германският канцлер Ангела Меркел, чийто Християндемократически съюз е част от ЕНП, излезе с по-помирителен звук към източноевропейските страни, акцентирайки, че по-големите страни членки на Европейски Съюз не могат да подценяват възгледите на по-малките страни.

За да бъде назначен, идващият ръководител на Европейската комисия се нуждае от поддръжката на най-малко 72% от 28-те страни членки, които би трябвало да съставляват минимум 65% от популацията на Европейски Съюз.

Дипломати обявиха, че сделката за имената за най-високите постове е от решаващо значение за позицията на Европейски Съюз, защото още отлагания ще обезпечат фураж на антисистемните националисти, които настояват, че Общността е изгубила допир с жителите си, разграничена и нефункционална.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР