Лидерите на Европейския съюз прекъснаха преговорите за миграцията, тъй като

...
Лидерите на Европейския съюз прекъснаха преговорите за миграцията, тъй като
Коментари Харесай

Полша и Унгария блокираха сделката за миграцията

Лидерите на Европейския съюз прекъснаха договарянията за миграцията, защото Полша и Унгария блокираха напредъка, откакто по-рано този месец бе признат проект за преразглеждане на разпоредбите за миграцията и убежището.
Лидерите на Европейски Съюз анулираха договарянията на върха след последни старания на Франция и Германия и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел да излязат от задънената улица.
Миграцията е един от най-спорните въпроси в Европейски Съюз след миграционната рецесия от 2015 година, когато блокът се опита и не съумя да преразгледа процеса на посрещане и пренасяне на търсещите леговище.
Варшава и Будапеща се разгневиха, тъй като министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз, след месеци напрегнати договаряния, се споразумяха за реформиране на разпоредбите за пренасяне на мигранти.
Окончателният компромис бе определил квоти за искащите страни и наложителни финансови вноски от 20 000 евро за всеки мигрант за страните, отказващи пренасяне на мигранти.
Полша и Унгария гласоподаваха срещу позицията, призната с квалифицирано болшинство, което значи, че 55% от страните членки, представляващи минимум 65% от популацията на Европейски Съюз, гласоподаваха " за ".
Планът, който би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент, разрешава дерогация за страни, които са приели минимум един милион лица, търсещи леговище.
И Полша, и Унгария използваха срещата на върха на 29 юни, с цел да изразят недоволството си. Варшава уточни, че е приела сред 1,5 до 2 милиона бежанци, бягащи от Украйна след нахлуването на Русия предишния февруари.
След 24 февруари 2022 година Полша одобри към 2 милиона украински бежанци. Затова Варшава с съображение стачкува против силовото налагане на нови квоти за бежанци
" Не е нужно да ни учат какво е взаимност ", сподели полският министър председател Матеуш Моравецки пред кореспонденти, преди да стартира диалозите на върха, акцентирайки поддръжката на държавното управление си за украинските бежанци, за които по-късно изиска финансова поддръжка от Европейски Съюз. " Не можем да третираме по дискриминационен метод хора от Украйна и хора от Близкия изток или Африка ", добави полският министър председател.
Варшава предложи да се организира референдум по въпроса.
Междувременно Будапеща поредно се опълчва на всевъзможни опити за основаване на наложителна политика на Европейски Съюз по отношение на преместванията. Но без значение от неуспеха на правенето на изказване от срещата на върха, съглашението за миграцията, реализирано по-рано този месец, ще остане в действие.
Въпреки че нито една страна не може да наложи несъгласие на позицията, която беше контрактувана от министрите и в този момент ще бъде контрактувана с Европейския парламент, Полша внесе изменение в заключенията след срещата на високо ниво, наблягайки нуждата от непринуден метод към преместванията и от единогласие сред държавните управления в блока. Предложението беше отхвърлено от всички други водачи на Европейски Съюз.
Някои дипломати останаха разочаровани, че миграцията забавя консенсусната среща на върха, и допуснаха, че тематиката евентуално ще зацикли. " Поляците и унгарците споделят, че не признават валидността на съглашението, и желаят да се върнат към практиката от 2018 година, когато решенията се вземаха с консенсус ", разяснява френски дипломатически източник.
" Унгарците не са рационални, както нормално, желаят нещо и най-после се отхвърлят. Аргументът на поляците е обвързван с финансирането ", прибавиха дипломатите, само че не разкриха дали ще бъде реализирано единодушие по текста на изказването на идната среща.
Нидерландският министър председател Марк Рюте предложи на сътрудниците си да обсъдят още веднъж въпроса на идната среща на върха. " Те са толкоз ядосани, че споделят, че в този момент въобще не желаят никакви изводи за миграцията ", сподели Рюте.
Политическият консултант на Виктор Орбан - Балаш Орбан, заключи полемиките, като написа в Туитър: " Тежка борба против промиграционните сили на Брюксел! " >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР