Лидерите на Европейския съюз отхвърлиха възможността за предоговаряне на проекта

...
Лидерите на Европейския съюз отхвърлиха възможността за предоговаряне на проекта
Коментари Харесай

ЕС изключва възможността за предоговаряне на сделката за Брекзит

Лидерите на Европейския съюз отхвърлиха опцията за предоговаряне на плана за съглашение за Брекзит и предизвестиха, че политическата обстановка във Англия може да направи разновидността " без договорка " по-вероятен, съобщи Би Би Си.

Германският канцлер Ангела Меркел сподели, че " няма въпрос " за наново отваряне на договарянията, тъй като документът е " на масата ". Междувременно френският министър председател Едуар Филип разяснява, че има потребност от подготовка за сюжета " без договорка " поради английската " неустановеност ".

Европейски Съюз насрочи серия от срещи до 25 ноември, когато възнамерява да утвърди съглашението за Брекзит. Лидерите обаче признават, че все има много разстояние, което би трябвало да се извърви, откакто английският министър председател Тереза Мей получи поддръжката на кабинета си за документа от 585 страници. " Все още имаме дълъг път пред нас и от двете страни ", сподели основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние.

В четвъртък Меркел съобщи, че е удовлетворена, че е реализиран прогрес, само че след новините за оставките в кабинета на Мей, в това число на министъра за Брекзит Доминик Рааб, тя означи, че е към момента е допустимо Англия да напусне без договорка. " Имаме един документ на масата, с който Англия и ЕС-27 са се съгласили, тъй че за мен сега не съществува въпрос дали да преговаряме в допълнение ", акцентира още канцлерът.

Как реагираха водачите

Координаторът за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстад сподели, че договорката е била направена след две години на " интензивни договаряния ", и изрази вяра английските депутати да одобряват, че " няма доста пространство (за) маневри, с цел да се каже: " Добре, дано стартираме изначало ".

Френският финансов министър Брюно льо Мер разяснява, че договорката е добра вест за френската стопанска система, само че също изрази нерешителност, като съобщи, че Англия би трябвало да бъде накарана да съблюдава всички правила на Европейски Съюз.

Европейски Съюз е наясно, че има действителна опция договорката да бъде отхвърлена от английския парламент до няколко седмици, разяснява Би Би Си.

Какво следва

В четвъртък по време на конференция с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск Барние сподели, че съглашението е заслужено и уравновесено, взима поради потребностите на Англия и основава основа за " амбициозно ново партньорство ".

Туск похвали Барние и съобщи, че договорката " подсигурява ползите на 27-те страни членки и на Европейски Съюз като цяло ". Той изясни и какво следва от тук нататък:

- страните - членки на Европейски Съюз, ще проучват документа и в края на седмицата националните пратеници ще споделят оценките си

- до вторник ще бъде контрактувана политическата декларация за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия и страните ще имат 48 часа, с цел да я оценят

- по-късно Европейският съвет ще се събере на 25 ноември, с цел да завърши съглашението, " в случай че не се случи нещо изключително ", посочи Туск. Лидерите на 27-те би трябвало да одобрят договорката.

Туск означи, че " през цялото време нямахме подозрения, че Брекзит е обстановка, в която всички страни са губещи и че нашите договаряния са единствено за надзор над вредите ". Обръщайки се към Англия, той съобщи: " Колкото и да ми е тъжно да ви видя да напускате, ще направя всичко, което мога, с цел да бъде това прощаване допустимо най-безболезнено и за нас, и за вас ".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посочи, че евродепутатите ще гласоподават договорката при започване на 2019 година

Ако съглашението бъде утвърдено и от двете страни, ще стартира да тече 21-месечен временен интервал, по време на който комерсиалното съглашение и сложният въпрос за отбягване на физическа граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия ще би трябвало да бъдат уредени. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР