Лидерите на Европейския съюз не успяха да изгладят различията си

...
Лидерите на Европейския съюз не успяха да изгладят различията си
Коментари Харесай

Остават дълбоките различия между страните за бюджета на ЕС за следващите 7 години

Лидерите на Европейския съюз не съумяха да изгладят разликите си по въпроса за седемгодишния бюджет на блока за интервала 2021 - 2027 година, съобщи EurActiv.

След срещата им в петък ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели пред кореспонденти, че водачите на страните членки са " повтаряли към този момент познати позиции ". " Нямаше никакви насоки, нищо ", добави той.

Европейският съвет обсъждаше размера на дълготрайния бюджет, средствата за главните политически области, източниците на доходи, отстъпките за някои страни членки и опцията да се прибавят нови условия и тласъци за отпущането на еврофондове.

Лидерите обаче не взеха никакво решение по тези въпроси. Те желаеха ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз, сега в ръцете на Финландия, да стесни още повече разликите в предложение ( " преговорна кутия " ), включващо и цифри.

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че по време на срещата не е било допустимо намирането на консенсус. Той обаче не бе смутен, тъй като това беше първата полемика по детайлите.

Разговорите започнаха преди 18 месеца, а страните членки се надяват да реализират съглашение до края на тази година. Сблъсъците сред столиците са освен за разноските и разпределението на парите, само че и за въвеждането на нови условия, които да обвързват еврофондовете със спазването на правилата за господство на закона.

Разговорите се усложниха и поради финансовата дупка, която ще се появи след Брекзит и се чака да е към 13 милиарда евро.

Преди срещата Финландия показа документ, целящ да смекчи разликите измежду страните, само че той срещна слаба поддръжка.

Хелзинки предложи общи разноски сред 1.03% и 1.08% от брутния народен приход на Европейски Съюз. Това е под предложените от Европейската комисия 1.15% и доста надалеч от препоръчаните 1.3% от Европейския парламент. Намалява се размерът на общата селскостопанска политика (ОСП) и на кохезионната политика, които сега съставляват почти две трети от бюджета на Европейски Съюз, възлизащ на към трилион евро.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли сподели на водачите, че е от основно значение да се поддържат " най-успешните стратегии – да вземем за пример в региона на младежките политики, проучванията и нововъведенията, околната среда и климатичния преход, инфраструктурата, дребните и междинните предприятия, цифровизацията и обществените права, като се резервира в действително изражение равнището на финансиране за обичайни политики на Европейски Съюз, по-конкретно кохезия, земеделие и риболовство ".

Дипломат разяснява, че финландското предложение не е помогнало за справяне с многочислените неуредени въпроси в бюджетните диалози на Европейски Съюз. " Документът не отразяваше другите позиции на страните членки по уравновесен метод ", добави източникът.

Докато някои северни страни пазят огромни орязвания в общата селскостопанска политика и кохезията, с цел да има повече благоприятни условия за новите цели, източни и южни страни са срещу обилни промени.

" ОСП играе основна роля ", в това число за поддръжка за " зеления " преход, сподели испанският министър председател Педро Санчес. Той и други водачи към този момент считат предлагането на Еврокомисията за " незадоволително ".

За Франция, акцентира президентът Еманюел Макрон, е значимо да няма опълчване на обичайните политики (ОСП и кохезия) на новите стратегически цели, изключително в региона на сигурността и защитата, миграцията и битката с климатичните промени.

Според европейски публични лица и национални дипломати крайното число ще е по-близо до финландското предложение, в сравнение с до рекомендацията на Европейската комисия.

При определянето на идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз България ще отстоява позицията за предел от 1.3% от брутния народен приход на 27-те страни. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов пред публицисти след първия ден от съвещанието на Европейския съвет в Брюксел.

Повече за българската позиция четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР