Лидерите на Европейския съюз и Китай подписаха съвместна декларация във

...
Лидерите на Европейския съюз и Китай подписаха съвместна декларация във
Коментари Харесай

Китай обеща отстъпки на ЕС за принудителния технологичен трансфер и промишлените субсидии

Лидерите на Европейския съюз и Китай подписаха взаимна декларация във вторник, откакто в последната минута Пекин направи отстъпки в поддръжка на учредения на правила интернационален ред и за ограничения против промишлените дотации, съобщи EurActiv.

Според източници, представени от изданието, Китай за пръв път е признал казуса с насилствения трансфер на технологии. 21-ата среща на върха сред Европейски Съюз и Китай се състоя откакто Европейската комисия разказа Китай като " систематичен съпреник ", а водачите на страните членки приканиха за по-строга позиция към Пекин.

Китайският министър председател даде обещание на Европейски Съюз, че Пекин няма да принуждава задгранични компании да споделят сензитивна информация, когато правят активност в Китай, и че е подготвен да разиска нови международни търговски правила за промишлените дотации, показва " Ройтерс ".

В навечерието на срещата Европейски Съюз продължаваше да отхвърля да подпише взаимното изказване. Почти всички страни отхвърлиха да го одобрят, когато 28-те посланика на страните членки разискаха тематиката в Люксембург в понеделник. В последната минута обаче китайските договарящи изпратиха предложение, което удовлетвори договарящите от страна на Европейски Съюз, разясняват европейски източници.

Във вторник ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се срещнаха с китайския министър председател Ли Къцян в Брюксел.

Проблемните моменти бяха параграф, в който се признава смисъла на учредения на правила интернационален ред, и китайските промишлени дотации в подтекста на промяната на Световната комерсиална организация (СТО). По отношение на дотациите китайският министър председател съобщи, че Пекин поддържа " честната конкуренция в конкурентни области " и е подготвен да работи с Европейски Съюз в границите на СТО в други области, където дава дотации.

Промишлени дотации

В последна сметка Европейски Съюз и Китай се договориха да " водят по-интензивни полемики за сгъстяване на интернационалните правила за промишлените дотации ".

За учредената на правила интернационална система китайските договарящи не стигнаха толкоз надалеч, колкото Европейски Съюз искаше, само че страните членки бяха подготвени да одобряват различна позиция, потвърждаваща " зачитането на интернационалното право и главните правила, ръководещи интернационалните връзки, в основата на които стои Организация на обединените нации ".

Крайното единодушие на Европейски Съюз пристигна и откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши европейския експорт нови мита на стойност 11 милиарда евро в отговор на европейски дотации за " Еърбъс ".

Опасения за 5G

Рискът от кибер шпионаж, по-конкретно от китайски компании, разрастващи 5G мрежи, в това число " Хуауей ", бе различен проблем, който Европейски Съюз повдигна през последните месеци.

Юнкер означи, че въпросът не е бил в детайли обсъждан, само че добави, че новите ограничения, препоръчани от Еврокомисията за усилване на сигурността на 5G мрежите, " не са ориентирани към съответни снабдители или страни, имаме отворен пазар ".

Ли изрази вяра, че китайските компании ще бъдат третирани по получат почтен и равнопоставен метод.

Всеобхватно капиталово съглашение

В заключителната декларация се показва още, че " двете страни се ангажират да доближат през 2019 година нужния решителен прогрес, изключително във връзка с либерализацията, за подписване на амбициозно всеобхватно капиталово съглашение до 2020 година ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Китайският министър председател даде обещание на домакините си от Европейски Съюз, че Пекин към този момент няма да принуждава задграничните компании да споделят чувствителни технологии при развиването на активност в Китай и че е подготвен да поправя промишлените дотации.

По думите на Туск на срещата на върха Китай се е съгласил да обезпечи балансиране на държавните дотации за индустрията и поддържа предложенията за промяна на Световната комерсиална организация (СТО) за противопоставяне на комерсиалните войни. Били са разисквани и правата на индивида.

Юнкер от своя страна акцентира, че новите европейски правила за надзор на задграничните вложения в чувствителни браншове не са ориентирани против Китай.

Правителството на Китай в никакъв случай не е изисквало от работещите в чужбина китайски компании да се занимават с активност, която може да се пояснява като нарушение на правото на интелектуална благосъстоятелност или стопански шпионаж, уточни Ли Къцян пред публицисти в Брюксел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР