Лидерите на Европейския съюз (ЕС) във вторник обвиниха Сърбия за

...
Лидерите на Европейския съюз (ЕС) във вторник обвиниха Сърбия за
Коментари Харесай

ЕС настоя Сърбия да разследва нарушенията в изборите

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) във вторник упрекнаха Сърбия за известията за пазаруване на гласове и други нарушавания, позволени при провеждането  на предварителните парламентарни избори в неделя.

Жозеп Борел, първият посланик на Европейски Съюз, и комисарят по разширението Оливер Вархейи  взаимно приканиха във вторник сръбските управляващи да проверяват всички сигнали за нередности .

Припомняме, че техният апел пристигна ден, откакто интернационалните наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) обявиха, че гласуването се е състояло при " несправедливи условия ".

Кампанията беше помрачена от " остра реторика, пристрастия в медиите, напън върху чиновниците в обществения бранш и корист с обществени запаси ", сподели ОССЕ.

Двамата висши чиновници на Европейски Съюз също по този начин предизвестиха Сърбия за евентуални последствия за нейната кандидатура за участие.
 ОССЕ: Изборите в Сърбия помрачени от намесата на Вучич и пазаруването на гласове
ОССЕ: Изборите в Сърбия помрачени от намесата на Вучич и пазаруването на гласове

Опозицията желае повторение на изборите за градския съвет в Белград

" В светлината на тези предварителни констатации и изводи, заключаваме със угриженост, че изборният развой изисква осезаемо усъвършенстване и по-нататъшна промяна, защото вярното действие на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединение на Сърбия към Европейски Съюз ", се споделя в взаимното изказване.

Противници на сръбския президент Александър Вучич излязоха на улицата на столицата Белград в понеделник, на ръководещите Сръбска прогресивна партия (СПП) в извършените в неделя предварителни парламентарни избори. Протестите не престават и във вторник. 

Популистката СПП завоюва 46,72% от гласовете . Лявоцентристкият опозиционен алианс " Сърбия против насилието " (ССН) е втори с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56%.

" Решаващото присъединяване на президента доминираше в изборния развой и потреблението на името му от една от кандидатските листи, дружно с пристрастията в медиите, способстваха за неравнопоставени условия на участниците ", сподели Райнхолд Лопатка, водач на краткосрочната Наблюдателна задача на ОССЕ.
 Сърбия: Управляващата партия разгласи победа на парламентарните избори Обновена
Сърбия: Управляващата партия разгласи победа на парламентарните избори

Управляващата партия ще има повече от 125 места в Народното събрание.

Вучич водеше дейна акция за своята Сръбска прогресивна партия, макар че не беше в изборната листа " Александър Вучич-Сърбия не би трябвало да стопира ".

Наблюдателите споделиха още, че са записали корист с обществени запаси, липса на разделяне сред публични функционалности и предизборни действия, както и заплашване и напън върху гласоподавателите, в това число случаи на пазаруване на гласове.

Опозиционният алианс ССН късно в неделя се оплака от " огромни нарушавания на изборната процедура, в това число миграция на гласоподаватели, подкупване и манипулиране на изборните резултати и изиска повтаряне на локалните гласувания за градския съвет на Белград.

В неделя в Сърбия се организираха предварителни парламентарни избори. В тях участваха общо 18 партии и обединения. Местни избори се организираха и в 65 общини в Сърбия, в това число в столицата Белград.

През ноември президентът Вучич разгласи разпускането на Народната скупщина и дефинира. Необходимостта от избори беше повдигната напролет, директно след две всеобщи убийства. В страната избухнаха митинги под лозунга " Сърбия против насилието ".
 Сърбия избира парламент
Сърбия избира парламент

Ключов избор за Балканите

През септември опозиционните партии приканиха за предварителни избори, а през октомври се споразумяха да повдигнат единна листа с претенденти както за изборите за Скупщина, по този начин и за локалните избори в Белград, който обичайно се счита за цитадела на опозицията.

Новата опозиционна коалиция се назовава " Сърбия против насилието ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР