Лидерите на Европейския съюз единодушно се съгласиха в четвъртък да

...
Лидерите на Европейския съюз единодушно се съгласиха в четвъртък да
Коментари Харесай

ЕС единодушно одобри 50 млрд. евро помощ за Украйна

Лидерите на Европейския съюз единомислещо се съгласиха в четвъртък да провиснал 50 милиарда евро помощ за Украйна, преодолявайки седмици опозиция на Унгария.

Припомняме, че за България това решение е от огромно значение, защото с парите нападнатата от Русия страна ще може да закупи непотребното към този момент за България съоръжение от АЕЦ „ Белене “.

Имаме договорка. (...) Всичките 27 водачи се споразумяха за спомагателен пакет за поддръжка от 50 милиарда евро за Украйна в границите на бюджета на Европейски Съюз. Това заключва устойчиво, дълготрайно, предвидимо финансиране за Украйна. Европейски Съюз поема водачеството и отговорността в поддръжка на Украйна; знаем какъв е залогът “, разяснява ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в обява в X, известна преди като Twitter.

Засега не е ясно, дали са направени някакви отстъпки, с цел да се обезпечи утвърждението на унгарския министър председател Виктор Орбан. Той изрази безапелационни възражения против пакета за финансова помощ през декември и показваше такива в дните преди срещата на върха в Брюксел в четвъртък.

На път за срещата няколко други водачи се нахвърлиха против Орбан, обвинявайки го в изнудване и политически игри, които подкопават поддръжката за Украйна и опустошената от войната стопанска система на страната.

Почти две години след нашествието на Русия в Украйна, войната не е спряла и стопанската система на Украйна обезверено се нуждае от поддръжка. Но политическите битки в Европейски Съюз и в Съединените щати забавиха утвърждението на дълготраен източник на финансиране.

Нарасна загрижеността, че публичната поддръжка за продължение на наливането на пари в Украйна стартира да понижава, макар че съветска победа може да заплаши сигурността  в цяла Европа.

Няма проблем с по този начин наречената " умората от Украйна ". Сега имаме отмалялост от Орбан в Брюксел “, сподели полският министър председател Доналд Туск пред кореспонденти в четвъртък. „ Не мога да схвана. Не мога да приема тази доста странна и доста егоистична игра на Виктор Орбан.

Срещата в Брюксел през днешния ден пристигна, откакто Унгария наложи несъгласие на пакета от помощи за Украйна, което провокира търкания с други страни членки.

На последната среща на върха на Съвета през декември Унгария наложи несъгласие върху четиригодишен пакет от помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро с аргумента, че парите не би трябвало да идват от бюджета на Блока, защото Украйна не е част от него. Всички останали 26 страни членки гласоподаваха в поддръжка на финансовия пакет.

Брюксел заплаши да „ саботира “ стопанската система на Унгария в случай че тя не отдръпна ветото си върху помощта за Украйна, съгласно информация от понеделник в лондонския вестник Financial Times. Будапеща упрекна Европейски Съюз в " изнудване ".

50-те милиарда евро за Украйна съставляват удължение на бюджета на Европейски Съюз до 2027 година Тази сума би трябвало да разреши на украинската стопанска система да остане на повърхността, като в същото време оказва помощ на Киев да се бори против Русия.

Споразумението включва наредба, позволяваща на водачите на Европейски Съюз да организират годишен спор по отношение на осъществяването на програмата за помощ за Украйна.

Изчаква се да има по-смислена общоевропейска позиция за Украйна, с цел да се осъществя продажбата на оборудването от плана АЕЦ " Белене " в Украйна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР