Лидерите на Европейския съюз дадоха вчера официален старт на европейската

...
Лидерите на Европейския съюз дадоха вчера официален старт на европейската
Коментари Харесай

"Лоша новина за враговете": Лидерите на ЕС дадоха старт на общата отбрана

Лидерите на Европейския съюз дадоха през вчерашния ден формален старт на европейската стратегия Постоянно структурирано съдействие в областта на сигурността и защитата (PESCO), заяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от " Франс прес " и ТАСС.

" Днес фантазията става действителност ", съобщи Туск по време на на срещата на върха в Брюксел и напомни през какви премеждия е минал планът през последните 60 години.

" Днес поставяме началото на непрекъснатото структурирано съдействие - практическо изражение на желанието ни да изградим общоевропейска защита ", сподели той и добави: " Това е добра вест за нашите съдружници и неприятна за нашите врагове.

В подновяването на плана за общоевропейска защита, което бе решено след избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати, след вота за Брекзит и след анексията на Крим от Русия, няма да вземат участие Дания, Малта и напускащото Обединено кралство, показва Българска телеграфна агенция.

" В продължение на доста години най-силният мотив против PESCO беше страхът, че това ще докара до намаляване на НАТО ", уточни Туск, представен от EurActiv.

" Но в действителност се случва тъкмо противоположното - мощната европейска защита естествено ускорява НАТО ", добави той.

Споразумението разрешава задълбочаване на съдействието в региона на защитата сред тези страни членки на Европейски Съюз, които могат и са подготвени да сторят това. То ще разреши на страните да развият общ потенциал за защита, да влагат в взаимни планове и да усилят оперативната подготвеност и приноса на техните въоръжени сили.

Остава обаче въпросът за финансирането на PESCO. Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че ще упорства водачите на Европейски Съюз да включат финансирането за защитата в бюджета на блока.

Първата серия от 17 плана включва самодейност на Белгия за развиване на подводници дронове за разкриване на мини в морето.

Друго предложение, инициирано от Германия, е основаването на ядро за интервенции в отговор на рецесии, което да форсира разполагането на войски в изключителни обстановки.

Миналите опити за консолидиране на европейската защита претърпяха неуспех първо поради френската опозиция, а по-късно - поради английската съпротива.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР