Лидерите на ЕС се срещнаха с премиера на признатото от

Лидерите на ЕС се срещнаха с премиера на признатото от ...

Либия може да стане нова Сирия, страхуват се в ЕС.

Лидерите на ЕС се срещнаха с премиера на признатото от ООН правителство на Либия, докато се борят за овладяване на ескалиращата криза там, като Германия предупреди, че страната може да се превърне във "втора Сирия".
Файез ал Сарадж, чието правителство на националното единство е изправено пред офанзива от сили, които контролират източната страна на страната, се срещна с първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, който предупреди, че Либия е изправена пред "преломен момент".
Той се срещна и с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и германския външен министър Хайко Маас, които заявиха пред журналисти, че "искаме да попречим на Либия да стане сцена на марионетна война или Либия да стане втора Сирия".
Предупрежденията на Борел и Маас дойдоха, след като военните сили на Халифа Хафтар – които имат подкрепа от ОАЕ, Египет и Русия – установиха контрол над крайбрежния град Сирт като част от стремежа си да превземат Триполи и да свалят правителство на националното единство.
ЕС обеща да "засили усилията за постигане на мирно и политическо решение" в изявление, публикувано след това, надявайки се на така наречения Берлински процес – спонсорирани от ООН преговори, планирани за германската столица – да предложи изход.
Маас, който ден по-рано взе участие в спешните преговори за Либия с френските, британските и италианските си колеги, заяви, че Сарадж е оказал пълната си подкрепа на Берлинския процес и обещал да "продължи напред с онова, което трябва да бъде договорено там – и прекратяване на огъня и ембарго на оръжие със съседните държави, но и преди всичко с политическият процес под егидата на ООН".
Като част от ускоряващите се дипломатически усилия на Еврлопа в Рим италианският премиер Джузепе Конте проведе разговор с Хафтар.
Няма определена дата за конференцията в Берлин, но Маас намекна, че тя може да се проведе през следващите седмици.
Либия потъна в хаос, след като през 2011 г. подкрепеното от НАТО въстание свали, а после уби диктатора Муамар Кадафи. Сега страната е разделена на територии, контролирани от правителството на националното единство, и такива, в които властват силите на Хафтар.

Източник: actualno.com