Лидерите на ЕС се срещнаха с премиера на признатото от

...
Лидерите на ЕС се срещнаха с премиера на признатото от
Коментари Харесай

Либия може да стане нова Сирия, страхуват се в ЕС

Лидерите на Европейски Съюз се срещнаха с премиера на приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Либия, до момента в който се борят за преодоляване на ескалиращата рецесия там, като Германия предизвести, че страната може да се трансформира във " втора Сирия ".
Файез ал Сарадж, чието държавно управление на националното единение е изправено пред атака от сили, които управляват източната страна на страната, се срещна с първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, който предизвести, че Либия е изправена пред " повратен миг ".
Той се срещна и с ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел и немския външен министър Хайко Маас, които обявиха пред публицисти, че " желаеме да попречим на Либия да стане сцена на марионетна война или Либия да стане втора Сирия ".
Предупрежденията на Борел и Маас пристигнаха, откакто военните сили на Халифа Хафтар – които имат поддръжка от ОАЕ, Египет и Русия – откриха надзор над крайбрежния град Сирт като част от устрема си да завладяват Триполи и да смъкват държавно управление на националното единение.
Европейски Съюз даде обещание да " ускори напъните за реализиране на спокойно и политическо решение " в изказване, оповестено по-късно, надявайки се на по този начин наречения Берлински развой – спонсорирани от Организация на обединените нации договаряния, планувани за немската столица – да предложи излаз.
Маас, който ден по-рано взе присъединяване в незабавните договаряния за Либия с френските, английските и италианските си сътрудници, съобщи, че Сарадж е оказал цялостната си поддръжка на Берлинския развой и заречен да " продължи напред с това, което би трябвало да бъде контрактувано там – и преустановяване на огъня и ембарго на оръжие със прилежащите страни, само че и на първо място с политическият развой под егидата на Организация на обединените нации ".
Като част от ускоряващите се дипломатически старания на Еврлопа в Рим италианският министър председател Джузепе Конте организира диалог с Хафтар.
Няма избрана дата за конференцията в Берлин, само че Маас загатна, че тя може да се организира през идващите седмици.
Либия потъна в безпорядък, откакто през 2011 година подкрепеното от НАТО въстание смъкна, а след това умъртви диктатора Муамар Кадафи. Сега страната е разграничена на територии, следени от държавното управление на националното единение, и такива, в които господстват силите на Хафтар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР