Лидерите на ЕС се срещат днес за първи път лице

...
Лидерите на ЕС се срещат днес за първи път лице
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС решават за фонда за възстановяване от COVID-19

Лидерите на Европейски Съюз се срещат през днешния ден за първи път лице в лице след коронавирусната рецесия, с ниски упования за подписване на съглашение за пакет от тласъци за 750 милиарда евро за възобновяване на стопанските системи след COVID-19.

Основният въпрос е каква част от фонда за възобновяване ще бъде възложен като безплатни помощи и какъв брой под формата на заеми.

Срещата на върха би трябвало да реализира единодушие и за седемгодишния бюджет на стойност още 1,07 трилиона евро.

Германският канцлер Ангела Меркел предизвести преди срещата на върха, че “позициите са към момента надалеч един от друг”.

Срещата в Брюксел би трябвало да продължи в събота, само че на водачите на Европейски Съюз може да им отнеме и повече време, с цел да реализиран съглашение. Френски чиновник съобщи, че съглашението през този уикенд е допустимо, само че сигурно би трябвало да бъде завършено до края на лятото.

По думите на италианския министър председател Джузепе Конте, южните страни, в това число Италия и Испания, желаят незабавно решение. Те би трябвало да съживят стопанските системи си, наранени мощно от пагубната пандемия, която лиши 35 000 живота в Италия и още 28 400 в Испания.

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка към този момент предвижда 8,7% спад в стопанската система на еврозоната тази година поради пандемията. Но стопанските системи, които скоро започнаха да търсят излаз от финансова рецесия, желаят дотации, а не да поемат по-нататъшни задължения.

Планът за възобновяване, подсилен от Франция и Германия, за 500 милиарда евро безплатни средства и 250 милиарда евро заеми към момента среща съпротивата на „ спестовните “ страни от Северна Европа, водени от Холандия, към които се причисли и Финландия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР