Лидерите на ЕС се споразумяха за по-строги правила, целящи да

...
Лидерите на ЕС се споразумяха за по-строги правила, целящи да
Коментари Харесай

ЕС приема по-строги правила за незаконните мигранти

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха за по-строги правила , целящи да улеснят експулсирането на търсещи леговище лица, чиито молби за бежанци са отхвърлени, разгласи председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Мерките са в отговор на възходящата европейска угриженост по отношение на възходящата противозаконна имиграция, която се трансформира в парещ проблем в няколко страни членки. Това е „ европейско предизвикателство, което изисква европейски отговор “, споделиха водачите на Европейски Съюз в финален документ в края на 16-часовата среща на върха, разглеждаща тази и други тематики.

Ниският брой на лица с отказано леговище , които се връщат в родните им страни, е съществена грижа за Европейски Съюз. Блокът към този момент одобри милиони бежанци от спорове в Украйна, Сирия и Афганистан, като в същото време е изправен пред молби за леговище от жители на по-безопасни страни като Бангладеш, Турция и Тунис , доста от които в последна сметка се смятат за стопански мигранти, които нямат право на леговище.

Фон дер Лайен сподели, че " пилотни планове ", разчитащи на граничните патрул, организациите за леговище и полицейско съдействие на Европейски Съюз, ще се стремят да вкарат " бързи и обективни процедури за леговище " на външните граници на блока. Лидерите на Европейски Съюз приканиха Комисията „ неотложно да активизира обилни средства от Европейски Съюз “ , с цел да укрепи тази външна граница с „ потенциали за отбрана и инфраструктура, средства за наблюдаване, в това число въздушно наблюдаване, и съоръжение “, излиза наяве от документа за срещата на върха.

Това решение пристигна, откакто някои страни от Европейски Съюз, по-специално Австрия, настояха Комисията да заплати за подсилени огради , предопределени да задържат незаконните мигранти от прилежащи страни отвън Европейски Съюз, като Турция. Фон дер Лайен неведнъж е казвала, че фондовете на Европейски Съюз няма да платят за огради. Но представители на Европейски Съюз и дипломати показаха, че в случай че Брюксел заплати за камери, наблюдателни кули и друга инфраструктура по външната граница, това ще освободи страните да заделят от националните си бюджети за създаване на огради.

Срещата на върха също по този начин реализира съглашение по отношение на „ принцип “ , съгласно който една страна от Европейски Съюз може да употребява правосъдно решение в друга държава-членка на Европейски Съюз, с цел да върне неточен мигрант в родната му страна. Така ще се опита да предотврати „ извършване на покупки на леговище “, при което мигрантите отиват в друга страна, с цел да аплайват за оставане, откакто са им отказали в първичната. Лидерите на Европейски Съюз също се съгласиха „ да усилят потреблението на концепциите за безвредна страна “, което ще отвори пътя към блока да формулира общ лист за подобен вид страни, сподели фон дер Лайен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР