Лидерите на ЕС са подготвили призив към Скопие да намери

...
Лидерите на ЕС са подготвили призив към Скопие да намери
Коментари Харесай

България ще притисне Скопие на днешния Европейски съвет

Лидерите на Европейски Съюз са подготвили апел към Скопие да откри решение по двустранните разногласия с България в осъществяване на Договора за добросъседство. Това е записано в плана за декларация от срещата на върха на Европейски Съюз с водачите на Западните Балкани, с който EURACTIV разполага.

Видеоконференцията, която стартира в 17:30 ч. българско време, в началото трябваше да се организира в Загреб под хърватското председателство. Идеята е да вземат участие водачите на 27-те членки на Европейски Съюз и техните сътрудници от Сърбия, Черна Гора, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

С наближаването на срещата България насочи задоволително ясни послания, че не приема парализирането на работата на двустранната комисия по историческите въпроси, основана по силата на Договора за добросъседски връзки от февруари 2018 година, означи брюкселското издание.

“Ако до месец юни не проработи смесената историческа комисия и управляващите в Скопие продължат с фалшификациите на историята, България няма да даде единодушие за започване на предприсъединителните договаряния със Северна Македония ”, разяснява в понеделник евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пред EURACTIV България.

В плана на декларация от срещата на върха се споделя: “ЕС изцяло поддържа обещанието на сътрудниците от Западните Балкани да укрепят районното съдействие и добросъседските връзки, в това число с държавите-членки на Европейски Съюз. Прилагането на двустранните съглашения добросъвестно и с осезаеми резултати, в това число Споразумението от Преспа с Гърция и Договора за добросъседски връзки с България, остава значимо в това отношение. Необходими са по-нататъшни и решителни старания за помиряване и районна непоклатимост, както и за намиране и използване на дефинитивни, приобщаващи и обвързващи решения на двустранните разногласия и на въпроси, вкоренени в наследството от предишното, в сходство с интернационалното право и откритите правила, в това число Споразумението по въпросите за наследството “ (на някогашна Югославия).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР