Лидерите на ЕС отново се ангажираха да сплотят държавите от

...
Лидерите на ЕС отново се ангажираха да сплотят държавите от
Коментари Харесай

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

Лидерите на Европейски Съюз още веднъж се ангажираха да сплотят страните от Западните Балкани и да ги приближат до съюза, само че не приказват за участие, а единствено за " европейска вероятност ". Това излиза наяве от Декларацията от София, призната след извършената в българската столица среща на върха ЕС-Западните Балкани, която е първата в този формат за последните 15 година Но декларацията загатва за усилване на въздействието на Европейски Съюз на Балканите на фона на апетитите на Китай и Русия.

В декларацията се отбелязва, че ръководителите на Европейски Съюз и страните членки споделят уговорката на Западните Балкани към " европейските полезности и правила, както и с визията за мощна, постоянна и обединена Европа, учредена на нашите исторически, културни и географски връзки и взаимни ползи в региона на политиката, сигурността и стопанската система ".

Брюксел още веднъж удостоверява " недвусмислената си поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани ".

" Въз основа на постигнатия до момента прогрес сътрудниците от Западните Балкани още веднъж удостоверяват ангажираността си с европейската вероятност като собствен безапелационен стратегически избор и с активизирането на своите старания и взаимна поддръжка. Надеждността на тези старания зависи от ясното информиране на обществеността ", се споделя в декларацията.

Преди дни дипломати оповестиха, че в текста няма да се загатва " страните " от Западните Балкани, а " сътрудниците " поради позицията на Испания за Косово. Премиерът на Испания Мариано Рахой не участва на срещата, защото отхвърля да стои на една маса с косовски политици. Испания е измежду пет страни от Европейски Съюз, които не признават Косово за самостоятелна страна.

Европейският съюз се ангажира да ускори помощта за Западните Балкани за реализиране на значителен прогрес в региона на правилата на правовата страна и на социално-икономическите промени.

" Европейски Съюз приветства ангажираността на сътрудниците от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и правилата на правовата страна, по-специално битката с корупцията и проведената престъпност, положителното ръководство и зачитането на правата на индивида и правата на лицата, принадлежащи към малцинства ", написа в документа.

Брюксел насърчава сътрудниците от Западните Балкани да не престават да укрепват " добросъседските връзки, районната непоклатимост и взаимното съдействие " за реализиране на помиряване.

Общността също по този начин се ангажира доста да увеличи свързаността във всичките ѝ измерения: в региона на превоза и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и сред хората.

Като цели в връзките сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани се показват цифровата стопанска система, битката с климатичните промени, енергийната сигурност посредством диверсифициране на източниците и маршрутите, специфични благоприятни условия за младежите и други.

Акцентирано е и на сигурността.

" Европейски Съюз и сътрудниците от Западните Балкани имат доста общи провокации в региона на сигурността, които изискват координирани самостоятелни и групови дейности. Чрез взаимна работа можем да се оправим дейно с тези провокации. Сътрудничеството ни във връзка с пресичането на противозаконните миграционни потоци потвърди цената си и ще продължим да го развиваме ", се отбелязва в декларацията.

" За битката с тероризма и екстремизма, в това число финансирането, радикализацията и връщането на задграничните бойци терористи, е нужно засилено съдействие посред ни ", се споделя още в декларацията.

Държавите членки на Европейски Съюз акцентират значимостта балканските сътрудници да се борят с корупцията и проведената престъпност.

" С дезинформацията и други хибридни действия ще се борим взаимно посредством по-голямо съдействие в региона на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата връзка ", ангажират се още подписалите се под декларацията страни.

Очаква се Хърватия да бъде хазаин на среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 година

Според специалисти договарянията в София завършиха без съответно предложение към Западните Балкани 15 година след срещата на високо ниво в Солун.

Вероятният компромис сред Македония и Гърция за името се акцентира като единствената връхна точка на форума.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР