Лидерите на ЕС направиха нов опит да преодолеят различията си

...
Лидерите на ЕС направиха нов опит да преодолеят различията си
Коментари Харесай

Европейските лидери се опитват да постигнат компромис за имиграцията

Лидерите на Европейски Съюз направиха нов опит да преодолеят разликите си във връзка с имиграцията, до момента в който броят на идващите мигранти нараства, а Беларус употребява тактичност, която Европейският съюз дефинира като изнудване и шантаж, заяви Ройтерс.

Темата за миграцията, включително от Беларус в балтийските републики и Полша, бе една от главните тематики през днешния втори ден от съвещанието на Европейския съвет. Всички страни членки споделят гледната точка на Брюксел, че интензивният мигрантски поток от територията на Беларус е форма на хибридна офанзива от страна на Минск.

Общият брой на идващите имигранти е дребен спрямо общото население на Европейски Съюз от 450 милиона души, само че казусът ускорява поддръжката за националистки и популистки групи в блока, затруднявайки постигането на компромис.

" Последните месеци демонстрираха, че миграционният напън не отслабва. Всъщност се ускорява още веднъж ", съобщи новият австрийски канцлер Александър Шаленберг. Той поддържа апела на Литва за европейско финансиране на гранична инфраструктура като дронове или огради и акцентира, че укрепването на външните граници на Европейски Съюз е от жизненоважно значение.

Само към 5100 мигранти са пристигнали през Средиземно море тази година, по данни на Организация на обединените нации. Няколко хиляди прекосиха и границата сред Беларус и три прилежащи страни. Но европейската гранична организация Фронтекс съобщи този месец, че общо близо 134 000 са пробвали да доближат блока тази година по всички посоки - с близо 50 на 100 повече спрямо тези през първите девет месеца на 2019 година, преди пандемията.

Люксембург, Германия, Франция, Холандия и Белгия одобриха доста от бежанците и мигрантите, които влязоха в блока след внезапното повишаване на броя на нелегално идващите през Средиземно море през 2015-2016 година. Белгийският министър председател Александер де Кро съобщи, че това не е вярно и прикани да се вземат както ограничения за отбрана на външната граница от противозаконна миграция, по този начин и да се окаже помощ на бежанци, търсещи леговище. " 27-те страни можем да създадем това дружно ", сподели той.

Коментарите му визират вътрешните разделения в Европейски Съюз. Полша и Унгария отхвърлят да одобряват каквито и да било мигранти, идващи от Близкия изток и Северна Африка, с цел да оказват помощ по този метод на страните на първа линия в южната част на блока и на богатите страни, към които мигрантите се насочват, отбелязва Ройтерс.

Според Европейски Съюз Беларус предизвиква миграцията като възмездие за глобите, които блокът ѝ наложи поради оспорваните президентски избори и нарушаванията на човешките права. Минск упреква Брюксел за филантропичната рецесия по границата.

Литовският президент Гитанас Науседа съобщи, че е нужна физическа бариера, която да отбрани Европейски Съюз в кратковременен проект от вероятни опити на Беларус да употребява миграционния напън като политически инструмент.

" Никой не знае какво ще се случи на следващия ден. Може би ще има три, четири, пет хиляди мигранти, които ще останат на границата едновременно или ще се пробват да преминат границата на разнообразни места... Трябва да действаме уверено ", съобщи той.

Люксембургският министър председател Ксавие Бетел съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да приказва както с Минск, по този начин и с Москва, с цел да откри решение, вместо да постанова повече наказания. Той прикани и за отбрана на човешките права.

" Тези хора не се третират съответно, в това число от разнообразни европейски страни ", съобщи министър председателят, като акцентира, че е нужен баланс, допускащ законната миграция.

Европейски Съюз стегна разпоредбите за даване на леговище по външните си граници, откогато повече от милион бежанци и мигранти доближиха до Европа през Средиземно море преди шест години. Брюксел подписа покупко-продажби със страни като Турция и Либия, с цел да могат мигрантите и претендентите за леговище да останат на друго място, напомня Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР