Лидерите на дипломацията на САЩ и Русия обсъдиха по телефона

...
Лидерите на дипломацията на САЩ и Русия обсъдиха по телефона
Коментари Харесай

Украйна: Лавров негодува от Запада. Русия и САЩ изтеглят дипломати от Киев. ЕС готви санкции

Лидерите на дипломацията на Съединени американски щати и Русия разискаха по телефона напрежението към Украйна. Новината идва в деня, в който двете страни изтеглиха част от посолствата си в Киев, а Европейски Съюз и Съединени американски щати се придвижиха напред във формулирането на наказания за Русия, в случай че Кремъл реши да нападне Украйна.

По данни от събота съветските войски към Украйна са над 120 хиляди души и са ситуирани на територията на Беларус и на Русия, както и в морето към Крим, където в събота започнаха учения, оповестиха рууските управляващи. Сухопътните придвижвания на армията също се дефинират от Русия с думата учения.

Вашингтон твърди, че Русия може да нахлуе в Украйна "всеки миг ".

В събота Съединени американски щати изтеглиха по-голямата част от дипломатическата си задача в Киев, оставиха в Украйна единствено "основния дипломатически личен състав " и го реалокираха в западната част на страната, оптимално надалеч от съветската граница.

Москва също заяви, че "оптимизира " личния състав на посолството си в Киев, като го връща в Русия, тъй като се "опасява от провокации ".

В събота външният министър Сергей Лавров е обвинил Вашингтон и съдружниците му в "пропагандна акция " против Русия и в насърчаване на "силово решение на проблемите в Донбас ", външното министерство на страната.

Част от региона на Донбас в източна Украйна се управлява от сепаратисти, подпомагани от Москва.

Антъни Блинкен е уверил съветския си сътрудник, че вратата към дипломатически излаз от напрежението продължава да бъде отворена, само че Русия би трябвало да се върне към добросъвестно разискване на значимите въпроси. Той още веднъж е предизвестил за тежки наказания, в случай че Русия навлезе в Украйна, Държавният департамент.

Телефонният диалог сред двамата дипломати е бил извършен по американска самодейност. Той предшества диалога, който по-късно в събота ще проведат по телефона президентите Путин и Байдън.

Според Лавров Вашингтон и Брюксел са пренебрегнали основните претенции на Москва да се подсигурява нейната лична сигурност. Той има поради настояването на Русия НАТО да спре разширението си на изток и да се върне към границите си от 1997 година Исканията бяха отхвърлени.

В събота Ройтерс заяви, че глобите, които Европейски Съюз и Съединени американски щати ще наложат на Русия може да не включват блокиране на страната от банковата система SWIFT. Агенцията се базира на свои неназовани източници. Те настояват, че Европейски Съюз се притеснява за ориста на съветските задължения към съюза, в случай че Москва бъде изключена от системата SWIFT.

Ограниченията обаче могат да обиден банките Сбербанк и ВТБ, както и съветските предприятия, които изнасят военно съоръжение и технологии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР