Лидерите на държавите от Европейския съюз решиха снощи Украйна и

...
Лидерите на държавите от Европейския съюз решиха снощи Украйна и
Коментари Харесай

Украйна и Молдова получават официален статут на кандидати за членство в ЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз взеха решение нощес Украйна и Молдова да получат формален статут на страни претенденти за участие в Европейски Съюз, съобщи ДПА, като се базира на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Исторически миг. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към Европейски Съюз ", написа той в Туитър.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази убеденост, че двете някогашни руски републики ще проведат нужните промени допустимо най-бързо, съобщи Ройтерс.

Получаването от Украйна на статут на претендент за участие в Европейски Съюз " е доста мощен сигнал към Русия ", сподели френският президент Еманюел Макрон, представен от Франс прес.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства новината.

" Това е неповторим и исторически миг в връзките Украйна-ЕС ", написа Зеленски в Туитър. Той изрази убеденост, че " бъдещето на Украйна е в " Европейския съюз.

" Исторически ден за Молдова ", изрази удовлетворение президентката на страната Мая Санду. Тя призна, че следва " сложен път, който ще изисква доста труд и старания ". " Ние обаче сме подготвени да го извървим дружно, с цел да осигурим на (молдовските) жители по-добро бъдеще ", даде обещание в това време Санду.

В петък Европейската комисия към този момент предложи две някогашни руски републики да получат формален статут на претенденти за участие в Европейски Съюз.

Раздираната от война Украйна и прилежаща Молдова от месеци лобират да стартират договаряния за участие в съюза. Самият развой на присъединение, политически съкрушен и юридически комплициран, обаче може да се проточи с години или даже с десетилетия, отбелязва ДПА.

Получаването на формален статут на претендент за участие е едвам първата от доста стъпки. Тя обаче обезпечава достъп до финансова поддръжка за обществени, правни и стопански промени за доближаване на съответната страна претендент до стандартите на Европейски Съюз, показва ДПА.

Франс прес показва, че по проект Европейската комисия би трябвало да даде в края на годината първа оценка за провежданите от Украйна и Молдова промени, по-конкретно в региона на битката с корупцията и за гарантиране на независимостта на правосъдната система.

Що се отнася до Грузия - друга някогашна руска република, която също има упоритости за присъединение към Европейски Съюз, водачите на 27-те решиха, че би трябвало да извърши още промени, с цел да може да получи формален статут на претендент за участие. Те обаче признаха европейската вероятност пред южнокавказката страна.

" Бъдещето на Грузия е в Европейски Съюз ", написа в Туитър Шарл Мишел.

Президентката на Грузия съобщи, че нейната страна е решена да предприеме нужните ограничения, с цел да получи статут на претендент за присъединение, съобщи Франс прес.

" Готови сме да работим уверено през идващите месеци да получим статут на претендент ", съобщи Саломе Зурабишвили в " Туитър ", откакто ръководителите на Европейски Съюз не дадоха зелена светлина на страната ѝ, само че въпреки всичко признаха, че тя има вероятност да се причисли един ден към Европейски Съюз.

" Исторически миг "

Украйна получи от Европейския съюз статут на претендент за участие в " исторически миг ", написа английският в. " Индипендънт ".

Въпреки че може да мине повече от десетилетие преди Украйна да стане пълновръстен член, взетото на двудневната среща на върха на Европейски Съюз решение е знакова стъпка, показваща готовността на съюза да се разшири надълбоко във вътрешността в територията на някогашния Съветски съюз, разяснява вестникът. Киев, а и Молдова, която получи същия статут на срещата на европейските водачи, ще би трябвало да лимитират корупцията в ръководството и да извършат промени, в случай че желаят в действителност да се причислят към Европейски Съюз. Извън цялата триумфална реторика към това решение, че съюзът стартира едно от най-амбициозните си разширявания в Източна Европа, има опасения, че тази стъпка ще е причина за разногласия и може да заплаши вътрешната единодушие на съюза, по-специално сдържаност вътре в самия Европейски Съюз към по-нататъшното разширение на съюза, в това число с балкански страни като Албания, Босна, Косово, Черна гора, Сърбия и Северна Македония, написа " Индипендънт ".

Рушащото се единение на Европейски Съюз дава на Путин още една опция да завоюва, е заглавието на коментар по същата тематика, поместена в " Дейли телеграф ".

Авторът отбелязва, че има заплаха Европа да покаже, че Кремъл е бил прав в преценката си, че тя е прекомерно разединена и изтощена за продължителна битка по въпроса за Украйна.

По-специално съгласно създателя това проличава от тазседмичната среща на европейските водачи, която той назовава " класика в жанра " и която е била изпълнена с топли думи към президента Зеленски, а на страната му е бил възложен статут на претендент за участие в Европейски Съюз. Същевременно обаче, акцентира създателят на публикацията, зад кулисите има големи различия по въпроса с влизането в съюза на Украйна и Молдова. Същевременно процесът на присъединение може да отнеме повече от десетилетие, а както се изрази неотдавна един представител на Кремъл, след две години Украйна може и да не съществува към този момент, написа създателят на публикацията.

Киев получи статут на претендент за Европейски Съюз, което е знакова победа на фона на войната, разяснява " Вашингтон пост ".

Американското издание отбелязва, че по този метод съюзът е дал на Украйна и водача ѝ Зеленски морално подучване, от което те са имали огромна потребност.

Това деяние е и значима стъпка за Европа и сигнал към Русия, акцентира вестникът.

" Ню Йорк таймс " разяснява, че първата стъпка към присъединението на Украйна към Европейски Съюз е знак за взаимност с нея на фона на войната.

Според изданието това е и знак, че съюзът вижда бъдещето на Киев в прегръдката на демократичния Запад.

Решението беше взето в сериозен миг, в който има заплаха Русия да превземе още територии в Източна Украйна, където украинските сили са превъзхождани от позиция на въоръжение и са застрашени от обграждане в хода на яростните боеве в региона на град Лисичанск.

" Уолстрийт джърнъл " написа, че въпреки Европейски Съюз да е отворил вратата за участие на Украйна, съюзът е посочил също, че му е мъчно да резервира дълготрайното си предпочитание да продължи да се уголемява. Причината в частност е, че поддръжката за разширението в доста от западноевропейските страни е намаляла поради опасенията от напор на евтина работна ръка, както и от това, че съюзът става прекомерно огромен и муден, разяснява изданието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР