Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха вчера да

...
Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха вчера да
Коментари Харесай

Три държави отрязаха Скопие и Тирана от ЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз не съумяха през вчерашния ден да се договорят за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Това заяви литовският президент Гитанас Науседа, съобщи Франс прес.

"Има известно отчаяние. Трябва да признаем, че не успяхме да реализираме консенсус, тъй като три страни отхвърлиха да поканят двете страни да стартират договаряния ", сподели Науседа пред публицисти след края на първия ден от форума в Брюксел.

Франция е една от трите страни, които блокират започването на договаряния и отхвърлят да разделят разискването на двете кандидатки. Париж упорства за промяна на процеса на присъединение, който счита за "неефективен " и "онеправдаващ ". Започването на договаряния изисква цялостно единогласие.

Въпросът за началото на договарянията беше един от основните въпроси във външнополитическия блок, в началото се планираше водачите да координират изказването, в случай че не с решение, то най-малко с пояснение за по-нататъшни стъпки. Европейското бъдеще на Македония е все по-несигурно Лидерите на Европейския съюз не могат да реализират дефинитивно решение дали да стартират договаряния с Македония.

По-рано източник в една от националните делегации съобщи, че водачите на Европейски Съюз на срещата на върха в Брюксел не са съумели да убедят Франция, която се опълчи на започването на договаряния за присъединение към организацията с Албания и Северна Македония. Редица страни предложиха опцията да стартират договаряния на този стадий единствено със Северна Македония, отлагайки въпроса с Албания, само че той не откри поддръжката на болшинството.

Албания и Северна Македония имат статут на претенденти за Европейски Съюз. Преди това Европейската комисия предложи започване на договаряния с тях. Но през 2018 година, а по-късно и през юни 2019 година, Министерският съвет на Европейски Съюз отсрочи приемането на окончателното решение. През юни страните от Европейски Съюз се съгласиха да вземат решение за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания "не по-късно от октомври 2019 година ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР