Лидерите на държавите-членки на ЕС не постигнаха споразумение относно миграцията

...
Лидерите на държавите-членки на ЕС не постигнаха споразумение относно миграцията
Коментари Харесай

Без съгласие за миграцията на срещата в Залцбург

Лидерите на държавите-членки на Европейски Съюз не реализираха съглашение по отношение на миграцията на неофициалната среща на върха в Залцбург. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на конференция за резултатите от срещата на високо ниво на Европейски Съюз.

"В договарянията по миграцията ние не постигнахме съглашение по всички въпроси, само че сме в единодушие във връзка с главната ни цел - да се понижи притока на имигранти към Европа ", сподели той. "Ние се съгласихме да засилим напъните си в областите, по които се договорихме и които към този момент реализираха резултати: подсилване на външните ни граници и съдействие с трети страни ", акцентира Туск.

Той прикани за засилено съдействие с Египет и даде обещание да направи миграцията съществена тематика на срещата на върха на Европейски Съюз и Арабската лига през февруари 2019 година в Египет, заяви ТАСС.

Новата миграционна рецесия в Европейски Съюз е обвързвана с бързото струпване на бежанци и стопански мигранти на територията на страните от общността, най-вече в Италия, Испания и Гърция. Европейските механизми за разселване на мигранти в други страни на Европейски Съюз и тяхното връщане в родината не престават да работят извънредно неефективно, а новата самодейност на Европейската комисия за определяне на лагери за имигранти в прилежащите страни-членки на Европейски Съюз към момента не е срещнала никаква поддръжка.

Англия и Европейският съюз не съумяха да реализират прогрес по време на неофициалната среща на върха в Залцбург, на която бяха разисквани бъдещите връзки след излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз през март 2019 година

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че след тези диалози е напълно ясно, че в случай че се цели да се подпише контракт до ноември, което се смята за краен период, тогава неговите елементи би трябвало да бъдат ясни през октомври, съобщи МИА.

Британският министър председател Тереза Мей прикани държавите-членки на Европейски Съюз да спрат да оферират решения, които биха довели до ерес в Обединеното кралство. Това последва след едно от предложенията в Залцбург - английската провинция Северна Ирландия да остане в търговски съюз с Европейския съюз, с цел да се избегне въвеждане на гранични инспекции сред Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от Европейски Съюз. Англия се притеснява, че сходен ход още веднъж би могъл да ускори ирландския фракционизъм в Северна Ирландия и да наруши мирния контракт от 1998 година

„ Европейски Съюз би трябвало съответно да отговори на моя сериозен и действителен проект “, съобщи Мей, говорейки за проекта „ Чекърс ", с който тя предлага Англия и след Брекзит в огромна степен да съблюдава европейските правила в стопанската система. Част от водачите на Европейски Съюз обявиха, че се надяват на нов референдум във Англия, на който английските жители биха се изяснили дали желаят да останат част от Европейски Съюз.

​Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли по този начин наречения проект "Чекърс " - той планува основаване на "свободна зона за търговия ". Според Брюксел това би провокирало разделяне в общия европейски пазар, а предизвестието на Туск повдигна опасенията за неуспех на договарянията с Лондон.

Лидерите на Европейски Съюз в Залцбург одобриха предлагането на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за обезпечаване на по-широк мандат за гранична работа Фронтекс, която би трябвало интензивно да патрулира по външната граница на Европейски Съюз.

А крайната цел съгласно европейските водачи може да бъде реализирана като се извърнат към страните от Северна Африка. През февруари в Египет ще се организира среща на върха на Европейския съююз с страните от Арабската лига, а тази неделя Туск ще се срещне с египетския президент. В Залцбург беше наказано и основаването на корпус на Фронтекс за битка с незаконната миграция.

„ Ние сме взели всички ограничения, там ни е армията, там ни е гранична полиция и в този момент има офицери от Фронтекс. Въпросът е, в случай че стартират да идват 100-200-300 хиляди, тогава този корпус, за който приказваме, би трябвало да застане до нас. Иначе ние би трябвало да минем към мобилизация”, сподели българският министър-председтел Бойко Борисов.

По време на еврофорума в Залцбург към хиляда души стачкуваха против срещата и в поддръжка на мигрантите.

Там Борисов разяснява и това, че Унгария може да остане без глас.

Борисов: ГЕРБ е против наказването за Унгария

Орбан: Искат да изпратят тък наменици от Брюксел

Борисов: Водим задоволително твърда политика

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР