Лидерите на Армения и Азербайджан трябва да се срещнат следващата

...
Лидерите на Армения и Азербайджан трябва да се срещнат следващата
Коментари Харесай

ЕС помирява Армения и Азербайджан на 14 май

Лидерите на Армения и Азербайджан би трябвало да се срещнат идната седмица в Брюксел. Това съобщиха  в понеделник източници от Европейския съюз (ЕС), представени от " Ройтерс ".

Срещата ще бъде финален опит за обезпечаване на трайно спокойно съглашение и разрешаване на дългогодишни разлики по отношение на територията на Нагорни Карабах.

Срещата на 14 май сред премиера на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев следва диалози сред техните двама външни министри, които накараха държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън да допусна, че е вероятен пробив.
 Блинкън видя прогрес в договарянията Армения - Азербайджан
Блинкън видя прогрес в договарянията Армения - Азербайджан

В проведените от Съединени американски щати мирни договаряния за противоречивата територия Нагорни Карабах

В известие на уеб страницата на Съвета на Европейски Съюз се споделя, че среща с ръководителя на Съвета Шарл Мишел ще се състои в централата на Европейски Съюз.

Припомняме, че Армения и Азербайджан, и двете някогашни руски страни, са водили две войни в продължение на 30 години , фокусирани върху Нагорни Карабах, приет за част от Азербайджан, само че обитаем най-вече с арменци.

В шестседмичен спор през 2020 година, завършил с помирение с посредничеството на Русия, Азербайджан си възвърна територии, изгубени в първата война, датираща от разпадането на руското ръководство. Между двете страни от време на време избухват гранични конфликти.

Пашинян и Алиев организираха няколко кръга от договаряния, нормално проведени от Европейски Съюз или Русия, само че не съумяха да разрешат оставащите компликации, в това число демаркация на границата и достъп до зони на територията на другата страна.

В последното известие на Европейски Съюз се споделя, че двамата водачи също ще се срещнат на 1 юни в Молдова по време на среща за развиване, на която ще участват президентът Еманюел Макрон от Франция и канцлерът Олаф Шолц от Германия.

" Лидерите също по този начин се съгласиха да продължат да се срещат тристранно в Брюксел толкоз постоянно, колкото е належащо, с цел да прегледат настоящите събития на място и непрекъснатите точки от дневния ред на срещите в Брюксел ", се споделя в изказването на Европейски Съюз.
 Армения и Азербайджан стартират договаряния във Вашингтон
Армения и Азербайджан стартират договаряния във Вашингтон

Нов опит за възобновяване на диалога
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР