Лидери в пивоварния бранш, политически ръководители и експертни групи бяха

...
Лидери в пивоварния бранш, политически ръководители и експертни групи бяха
Коментари Харесай

Бъдещето е на малките, но екологични пивоварни

Лидери в пивоварния отрасъл, политически ръководители и експертни групи бяха част от Форума за резистентност, проведен от Пивоварите на Европа в Брюксел. Събитието се организира за първи път виртуално, в границите на годишната Зелена седмица на Европа. От България се включиха представители на Съюза на пивоварите.

Форумът бе открит със специфична сесия от депутатите, подкрепящи Бирения клуб към Европейския парламент. Тя събра редица представители на Екологичен потенциал и специалисти, които разискаха Зелената договорка на Европа и по какъв начин пивоварният бранш се вписва в тази тактика. По време на четирите механически сесии бяха демонстрирани най-хубавите зелени практики в сферите на биоразнообразието, възобновимата сила и евентуалните благоприятни условия за създаване на дребни, само че екологични пивоварни. Като спомагателен основен детайл на събитието бяха изразени гледните точки на Европейските институции и на водещите производители на Стария континент.

Пивоварите на Европа изрично поддържат кръговата стопанска система, по тази причина и браншовата организация работи интензивно със своите членове за въвеждане на екологични практики в предприятията, по веригата на доставките си и посредством смяна на потребителските привички и държание. Европейските микро и макро пивоварни са въвели директни усъвършенствания при потреблението на вода, сила, превоз и опаковки и понижаване на излъчванията на CO2.

През последните 5 години българските производители на бира са вложили почти 30 милиона евро в екологични и новаторски решения, чиято цел е понижаване потреблението на запаси и възстановяване на еко отпечатъка на промишлеността. В съпоставяне с 2015 година предприятията регистрират понижаване на потреблението на вода с 4-6% и с 8-10% съкращаване на потреблението на електроенерия, належащо за произвеждане на 1 хектолитър бира.

Големите пивовари у нас са постигнали също 90% биологично филтриране на отпадните води, инвестирайки в био-анаеробни съоръжения. Те разрешават производството на биогаз, който може да се употребява като различно гориво. На годишна база бирените компании в страната понижават потреблението на хартия до 200 тона, като по този начин предотвратяват изсичането на 2600 дървета. А съгласно изчисленията на специалисти преработването на 20 000 кенове за бира, икономисва сила, равна на тази на 1000 л. бензин. Годишно у нас се преработват към 3400 тона бирени стъклени бутилки, като по този метод се редуцира отделянето на 1100 тона въглероден диоксид.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР