Лидери от проядрени европейски държави и енергийни експерти се събраха

...
Лидери от проядрени европейски държави и енергийни експерти се събраха
Коментари Харесай

Ядреното завръщане в ЕС: Държавите ще привличат банките за нови и стари атомни проекти

Лидери от проядрени европейски страни и енергийни специалисти се събраха в Брюксел, с цел да призоват за възкръсване на нуклеарната сила, пробвайки се да възстановят европейската промишленост след години на еволюционен крах. Политическият напън за разширение на нуклеарната сила - нисковъглероден източник на сила - е част от устрема за реализиране на амбициозните цели на Европа в региона на климата. Но той е изправен пред насрещни ветрове, в това число липса на вложения и преразходи и забавяния, които изтезаваха последните планове.

В обща декларация водачите на Европейски Съюз от 11 държави-членки поддържаха декларация в поддръжка на нуклеарната сила по време на конференцията, ориентирана към привличане на поддръжка от банките за развиване за финансиране на разполагането на нови и поддръжката на съществуващи електроцентрали.

Белгия, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша и Швеция бяха измежду подписалите декларацията, която прикани регулаторите да „ отключат изцяло “ капацитета на нуклеарната сила и да „ основат условия за финансиране “ на подкрепяне за удължаването на живота на съществуващите нуклеарни реактори.

Наред с други неща, те дадоха обещание да „ работят за цялостно отключване на капацитета на нуклеарната сила посредством предприемане на ограничения като основаване на удобни условия за поддръжка и конкурентно финансиране на удължаването на живота на съществуващите нуклеарни реактори, построяването на нови атомни електроцентрали и ранното разрастване на усъвършенствани реактори, в това число дребни модулни реактори по целия свят, като в същото време се поддържат най-високи равнища на сигурност и сигурност ”.
България има опит
Ядрената сила има значима роля за гарантиране на националната, районната и световната енергийна сигурност. Тя е основен детайл за реализиране на задачите на Европейския съюз (ЕС) за понижаване на излъчванията на парникови газове и прогрес в неутрална във връзка с климата стопанска система – цели, които за България също са водещи в енергийната политика. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков по време на присъединяване си в първата по рода си Среща на върха за нуклеарната сила.

Денков напомни, че България има потвърден 50-годишен опит в безвредната и сигурна употреба на атомни централи, както и неповторим опит в извеждането от употреба на нуклеарни блокове.

Ще продължим да разчитаме на нуклеарната сила като основeн фактор в енергийния баланс на страната ни при условия на високи технологии, успеваемост на производството, липса на излъчвания на парникови газове, конкурентни цени и високо равнище на нуклеарна сигурност, сигурност и радиационна отбрана “, съобщи министър-председателят.

Денков подчертава върху вложението в ново потомство технологии и диверсификацията като крайъгълен камък на нашата национална тактика. Българският министър председател уточни и значителното значение на интернационалното съдействие, част от което е и днешната среща на върха, и водещата роля на МААЕ.
Сърбия се завръща
Сърбия желае да промени десетилетното законодателство, забраняващо построяването на атомни електроцентрали в страната. Това съобщи в речта си президентът Александър Вучич пред Международната организация за атомна сила (МААЕ), на първата й среща на върха за нуклеарната сила в Брюксел.

Вучич сподели, че Сърбия няма какво да предложи, когато става дума за увеличение на производството на нуклеарна сила, само че е подготвена да взе участие в бъдещи планове.

Вучич обаче уточни, че Сърбия има " три казуса ", единият от които е неналичието на ноу-хау за потреблението на нуклеарната сила, а вторият са парите.

И номер три… ще би трябвало да променим настройката на нашите хора, което не е елементарно, само че ние сме подготвени да го създадем, което значи, че освен ще поправяме, само че ще би трябвало да променим цялостната законодателна рамка, и ние ще го създадем “, сподели Вучич.

Комунистическа Югославия забрани строителството на атомни електроцентрали през 1989 година след злополуката в Чернобил, а след разпадането на Югославия Сърбия продължи тази политика.
Хърватия поглежда към SMR
Хърватският министър председател Андрей Пленкович сподели, че през годините в страната му вложили повече от 350 милиона евро в подсилване на нуклеарната сигурност и основни предпоставки за удължение живота на нуклеарната електроцентрала в „ Кръшко “ в Словения, която е взаимна благосъстоятелност на двете страни.

Що се отнася до нуклеарната сила за бъдещето след 2050 година, ние сме доста заинтригувани от създаването на дребни модулни реактори. Ето за какво приветствахме самодейността за пускане на Европейския промишлен алианс за дребни модулни реактори. За тази технология е значимо [да се води] от европейската промишленост “, сподели Пленкович.

По думите Европа би трябвало да сътвори ясна и предвидима рамка за проучване, развиване и финансиране на технологии за нуклеарна сила.
Румъния желае да е водач
Румъния има за цел да стане районен водач в употребата и използването на нуклеарна сила. Това е декларирал през днешния ден румънският държавен глава Клаус Йоханис на срещата на върха за нуклеарна енергетика в Брюксел. Речта му в границите на събитието в белгийската столица бе оповестена на формалната страница на президентската администрация.

По думите на Йоханис страната е решена да развие своята нуклеарна енергийна стратегия посредством увеличение на широкомащабния индустриален потенциал и посредством внедряване на новаторската технология на дребните модулни реактори в съдействие със Съединените щати и други основни сътрудник.

Ние се стремим да станем районен водач в употребата и внедряването на нуклеарната енергетика, в образованието на профилирана работна мощ и център на веригата за доставки за произвеждане на нуклеарна сила “, е споделил президентът.

Той акцентира, че при създаването на националната нуклеарна енергийна стратегия управляващите се ангажират с сигурността на обществото и околната среда, както и с безвредната употреба на оборудванията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР