Лидери от Прешевската долина - събирателно наименование за общини в

Лидери от Прешевската долина - събирателно наименование за общини в ...

Албанците в южна Сърбия създадоха в Тирана единна листа за изборите.Лидери от Прешевската долина - събирателно наименование за общини в Южна Сърбия, недалеч от непризнатото от Белград Косово - подписаха в Тирана споразумение за листи с кандидати-депутати на изборите в Сърбия тази пролет.

Това съобщиха албанското издание Albanian Daily News и базираният в Северно Косово сайт KosSev.

Изготвянето на единна листа на албанците в общините Прешево, Буяновац и Медведжа (в две от които живеят предимно етнически албанци) стана с помощта на албанския външен министър Гент Цакай. "Коссев" го цитира с думите, че за него е било "удоволствие" да посредничи в изготвянето на споразумението за обща изборна листа, с която албанците да се борят за места.

Ролята на Тирана няма да се гледа с добро око в Белград, където анализатори някога предупреждаваха, че Прешевската долина създава риск от "второ Косово". От друга страна, припомня "Коссев", и сръбската столица съгласува действията на косовските сърби и "всички големи политически решения" на "Сръбска листа" се взимат в Белград.

Организацията се казва "Албанска демократична инициатива - Обединена долина". Според Цакай листата ще има "незаменима функзия в повдигането на широк набор от въпроси" пред албанците в Прешевската долина - от образованието на албански до "използване на националните символи" и по-широко присъствие в държавните институции.

Политиката на Тирана към Сърбия и Косово е белязана от противоречия според някои наблюдатели. Между нея и Прищина възникна напрежение заради подкрепата за споразумение, което би довело до размяна на територии между Сърбия и Косово като част от регулирането на конфликта.

Източник: dnevnik.bg