Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии,

...
Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии,
Коментари Харесай

Водещи технологични компании подкрепиха декларация на Мария Габриел за по-голямо участие на жените в цифровия сектор


Лидери на водещи европейски компании в региона на цифровите технологии, телекомуникациите и медиите подписаха препоръчана от българския еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел декларация за по-голямо присъединяване на дамите в цифровия бранш. Това стана по време на конференцията на високо ниво в Брюксел Digital4Her, целяща създаването на съответни ограничения за обезпечаване на тъждество сред половете в цифровия бранш. Форумът, извършен по самодейност на Мария Габриел, е първото събитие на Европейската комисия, напълно отдадено на дамите и цифровите технологии. На масата за диспути седнаха дружно необятен кръг заинтригувани страни, измежду които бизнесмени, представители на университетските среди, представители на цифровата промишленост и публичния бранш от цяла Европа.

С подписването на декларацията, изпълнителни шефове и мениджъри на компании като Майкрософт, Леново, Google, Проксимус, компании от аудиовизуалния бранш и редица други водещи европейски компании поеха ангажимент да работят за увеличение броя на дамите в управителните препоръки и на управническо равнище, както и за поощряване на опциите за кариера в цифровата сфера.

" Представената през днешния ден декларация слага началото на проекта за деяние за осъществяване на тактиката за по-добро посланичество на дамите в бранша на цифровите технологии. Тази декларация е мощно обръщение към дамите, които имат потребност от поддръжка и кураж, с цел да одобряват предизвикването да се развиват в цифровата сфера. Тя е самопризнание, че по-голямото многообразие на цифровата среда може да докара до по-големи креативност и нововъведение, до по-добри резултати на фирмите. Тя е притежател на опция за позитивна смяна във фирмените политики, просвета и визия. Надявам се повече компании да се причислят към декларацията, с цел да вървим дружно към постигането на дигитален бранш, който дава равни благоприятни условия на дамите и мъжете за кариера, водачество, нововъведение ", разяснява Мария Габриел.

Множеството панелни полемики, учредени на стълбовете на тактиката на българския еврокомисар за повече дами в бранша на цифровите технологии, се трансфораха в платформа за спор по отношение на насърчаването на дамите за придобиване на цифрови умения, даването на тласъци на девойките да се образоват в СТЕМ специалности, построяването на мрежа на дами бизнесмени и превъзмогването на половите стандарти, в това число в аудиовизуалния бранш. В рамките на конференцията беше показан и отчета на Групата на европейските медийни регулатори ЕRGA, направен по гледище на Мария Габриел, за събирането на най-хубави практики и очертаването на насоки за превъзмогване на стереотипното показване на дамите в медиите. Специален щрих в конференцията беше и награждаването на 10 софтуерни компании, ръководени от дами, определени от авторитетно жури след открит конкурс, разгласен от българския еврокомисар.

" За да запазим Европа като международна икономическа мощ, би трябвало да използваме целия европейски човешки запас. Това не може да се случи, в случай че половината от популацията – дамите, останат отвън този развой. Само 17% от 8-те милиона души, работещи в информационните и осведомителните технологии, са дами. В същото време Европа е изправена пред липса на експерти в тази област - 40% от компаниите срещат компликации при набирането на квалифицирани хора. Ето за какво е време да преминем от думи към дейности и бъдем по-ефективни в битката със стандартите, в насърчаването на цифровото предприемачество измежду дамите, в даването на еднакъв достъп до цифрово обучение и придобиване на цифрови умения. Само по този начин ще отговорим на фрапантно възходящото търсене в цифровия пазар на труда и на недостига, който не може да бъде напълнен единствено от мъжете. С днешната конференция си слагаме за цел да изведем съответни решения, с цел да осигурим цифрово бъдеще, налично за всички ", съобщи еврокомисарят Мария Габриел.

Изводите и рекомендациите от конференцията Digital4Her ще бъдат показани на Цифровата асамблея в София идната седмица и ще се трансфорат в насочна точка за активизиране на политическа поддръжка, с цел да се подсигурява постигането на задачата за повече дами в цифровия бранш.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР