Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии,

...
Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии,
Коментари Харесай

Водещи компании подкрепиха Мария Габриел за по-голямо участие на жените в цифровия сектор

Лидери на водещи европейски компании в региона на цифровите технологии, телекомуникациите и медиите подписаха препоръчана от българския еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел декларация за по-голямо присъединяване на дамите в цифровия бранш. Това стана по време на конференцията на високо ниво в Брюксел Digital4Her, целяща създаването на съответни ограничения за обезпечаване на тъждество сред половете в цифровия бранш. Форумът, извършен по самодейност на Мария Габриел, е първото събитие на Европейската комисия, напълно отдадено на дамите и цифровите технологии. На масата за диспути седнаха дружно необятен кръг заинтригувани страни, измежду които бизнесмени, представители на университетските среди, представители на цифровата промишленост и публичния бранш от цяла Европа.

С подписването на декларацията, изпълнителни шефове и мениджъри на компании като Майкрософт, Леново, Google, Проксимус, компании от аудиовизуалния бранш и редица други водещи европейски компании поеха ангажимент да работят за увеличение броя на дамите в управителните препоръки и на управническо равнище, както и за поощряване на опциите за кариера в цифровата сфера.

"Представената през днешния ден декларация слага началото на проекта за деяние за осъществяване на тактиката за по-добро посланичество на дамите в бранша на цифровите технологии. Тази декларация е мощно обръщение към дамите, които имат потребност от поддръжка и кураж, с цел да одобряват предизвикването да се развиват в цифровата сфера. Тя е самопризнание, че по-голямото многообразие на цифровата среда може да докара до по-големи креативност и нововъведение, до по-добри резултати на фирмите. Тя е притежател на опция за позитивна смяна във фирмените политики, просвета и визия. Надявам се повече компании да се причислят към декларацията, с цел да вървим дружно към постигането на дигитален бранш, който дава равни благоприятни условия на дамите и мъжете за кариера, водачество, нововъведение ", разяснява Мария Габриел.

Множеството панелни полемики, учредени на стълбовете на тактиката на българския еврокомисар за повече дами в бранша на цифровите технологии, се трансфораха в платформа за спор по отношение на насърчаването на дамите за придобиване на цифрови умения, даването на тласъци на девойките да се образоват в СТЕМ специалности, построяването на мрежа на дами бизнесмени и превъзмогването на половите стандарти, в това число в аудиовизуалния бранш. В рамките на конференцията беше показан и отчета на Групата на европейските медийни регулатори ЕRGA, направен по гледище на Мария Габриел, за събирането на най-хубави практики и очертаването на насоки за превъзмогване на стереотипното показване на дамите в медиите. Специален щрих в конференцията беше и награждаването на 10 софтуерни компании, ръководени от дами, определени от авторитетно жури след открит конкурс, разгласен от българския еврокомисар.

"За да запазим Европа като международна икономическа мощ, би трябвало да използваме целия европейски човешки запас. Това не може да се случи, в случай че половината от популацията – дамите, останат отвън този развой. Само 17% от 8-те милиона души, работещи в информационните и осведомителните технологии, са дами. В същото време Европа е изправена пред липса на експерти в тази област - 40% от компаниите срещат компликации при набирането на квалифицирани хора. Ето за какво е време да преминем от думи към дейности и бъдем по-ефективни в битката със стандартите, в насърчаването на цифровото предприемачество измежду дамите, в даването на еднакъв достъп до цифрово обучение и придобиване на цифрови умения. Само по този начин ще отговорим на фрапантно възходящото търсене в цифровия пазар на труда и на недостига, който не може да бъде напълнен единствено от мъжете. С днешната конференция си слагаме за цел да изведем съответни решения, с цел да осигурим цифрово бъдеще, налично за всички ", съобщи еврокомисарят Мария Габриел.

Изводите и рекомендациите от конференцията Digital4Her ще бъдат показани на Цифровата асамблея в София идната седмица и ще се трансфорат в насочна точка за активизиране на политическа поддръжка, с цел да се подсигурява постигането на задачата за повече дами в цифровия бранш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР