Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх, съдят университета

...
Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх, съдят университета
Коментари Харесай

Хилядолетни гръцки ръкописи, откраднати от българска чета, се пазят в Принстънския университет

Лидери на Православната черква, измежду които Вселенският патриарх, съдят университета да им върне скъпите реликви

Лидери на Православната черква, измежду които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет да им върне хилядолетни византийски ръкописи, откраднати от българска чета по време на Първата международна война, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Трите ръкописа с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и творби на изкуството, те били дарени на Принстън през 1942 година от член на настоятелството и някогашен ученик на образователното заведение, който ги бил купил от немска аукционна къща 20 години по-рано, съобщи Българска телеграфна агенция.

Във федерален правосъден иск, заведен в четвъртък в американския щат Ню Джърси, ищците, измежду които Вселенският патриарх Вартоломей, настояват, че ръкописите са били откраднати, и упорстват за тяхното връщане.

През 1917 година българска чета щурмувала манастира " Света Богородица " Икосифиниса " в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица антични текстове.

Манастирът, учреден през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В правосъдния иск написа, че преди да бъде плячкосан, той е имал " забележителна сбирка от книги, реликви и скъпи византийски ръкописи ".

Представител на локалните управляващи описал нападението против манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно. В текста, който е на френски език, написа, че " тайфа от 60 нарушители " е влезнала с принуждение в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, с цел да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

След това българите натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани.

Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР