Лидери и висши представители на около 20 мюсюлмански страни се

...
Лидери и висши представители на около 20 мюсюлмански страни се
Коментари Харесай

Среща на върха в Малайзия напомни за разломите в мюсюлманския свят

Лидери и висши представители на към 20 мюсюлмански страни се събират през днешния ден в малайзийската столица, с цел да разискват въпроси, вълнуващи мюсюлманите по света, на среща на високо ниво. Саудитска Арабия реши да пренебрегне срещата, а Пакистан - дискретно да се отдръпна от присъединяване.

Не се оповестява какъв ще е дневният ред на форума в Куала Лумпур, само че на него може би ще се разискват отдавнашните разногласия в Кашмир и Близкия изток, споровете в Сирия и Йемен, бедственото състояние на мюсюлманското малцинство на рохингите в Мианма и възходящото отвращение от лагерите за мюсюлмани уйгури в китайската провинция Синцзян - тематика, която безспорно ще тормози Пекин, както и с въпроса по какъв начин да се отговори на разпространяването на ислямофобията по света.

На четиридневната среща ще приказват двама от международните водачи, известни с откровения си език - малайзийският министър председател Махатхир Мохамад и турският президент Тайип Ердоган. Съмитът стартира през днешния ден с вечеря, давана от домакините, и завършва в събота.

Пакистанският министър председател Имран Хан, който дружно с Махатхир и Ердоган бе основната движеща мощ зад срещата на върха, в последния миг реши да я пропусне. Някои пакистански публични лица, неназовани, тъй като не са оторизирани да приказват пред медиите, споделиха, че Хан се е отдръпнал под напън от близкия си съдружник Саудитска Арабия. Според медийни известия обаче

негови чиновници отхвърлят това да е причина

втората по величина мюсюлманска страна да не бъде показана на форума. Иранският президент Хасан Рохани и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамид Ал Тани, чиито страни са в обтегнати връзки със Саудитска Арабия, ще вземат участие в срещата.

Обяснявайки решението си да не се включи в срещата, Саудитска Арабия сподели, че това е неправилния конгрес за разискване на въпроси от значимо значение за 1.75 милиарда мюсюлмани по света. Някои анализатори обаче подозират, че кралството се опасява да не се окаже в дипломатическа изолираност от страна на районните си противници - Иран, Катар и Турция. Саудитската държавна новинарска организация СПА заяви, че в телефонен диалог с Махатхир саудитският крал Салман във вторник е удостоверил, че такива въпроси би трябвало да се преглеждат в Организацията за ислямско съдействие (ОИС). Саудитски източник сподели, че Рияд е бил поканен, само че е декларирал, че ще взе участие единствено в случай че срещата се организира под егидата на ОИС. " Те доста държат на това ", сподели източникът, предпочел да остане неизвестен. Саудитският държавен център не отговори на молбата на " Ройтерс " за коментар.

Отсъствието на Саудитска Арабия, родното място на исляма, чийто крал носи купата Пазител на двете свещени джамии в Мека и Медина,

демонстрира някои от раздялите

в мюсюлманския свят. " Проблемът е, че има блокове - сподели Джеймс Дорси, старши откривател в Училището за интернационалните изследвания " С.Раджаратнам " и Близкоизточния институт в Сингапур. " Имаме блока Саудитска Арабия-ОАЕ, блока Турция-Катар, и Пакистан по средата, който залага и на двете страни в опит да не загуби.

Индонезия, страната с най-голямо мюсюлманско население в света, ще бъде показана от вицепрезидента Маруф Амин - мюсюлмански свещеник, който дава отговор за битката против радикализацията и тероризма.

Делегациите към този момент пристигаха в Куала Лумпур, а малайзийските уредници още не бяха в положение да дават финален лист на участниците. От канцеларията на Махатхир споделиха, че са изпратени предложения на всичките 56 страни членки на ОИС, само че съгласно чиновници единствено към 20 изпращат делегации, а още по-малко ще бъдат водени от държавни глави. Защитавайки срещата, канцеларията на Махатхир излезе с декларация, че няма планове да се основава " нов блок, както настояват някои критици ". " Освен това, срещата на върха не е платформа за полемики за религията или по религиозни въпроси, а ще се занимава съответно със положението на мюсюлманската умма ", се споделя в нея, като се употребява арабският термин за общественост.

Говорейки пред " Ройтерс " предходната седмица, Махатхир изрази отчаяние от неспособността на ОИС да сътвори единен фронт и да работи уверено. В това изявление малайзийският водач сподели и че е допустимо да бъдат разисквани изказванията за репресии против мюсюлманите уйгури в китайската провинция Синцзян. Според Пекин лагерите, в които са настанявани уйгурите, са единствено " центрове за професионално образование ", а критици настояват, че те са лагери за всеобщо интерниране. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР