Лидерът при електромобили Tesla скоро може да направи още една

...
Лидерът при електромобили Tesla скоро може да направи още една
Коментари Харесай

Tesla купи компания, която да подобри батериите за електромобилите й




Лидерът при електрически автомобили Tesla скоро може да направи още една значима крачка за възстановяване на най-важния детайл – акумулаторите. Компанията купи калифорнийския производител Maxwell Technologies, профилирана в създаването на акумулатори и кондензатори за към $218 милиона, или по $4,75 за една акция на Maxwell.

Tesla не разкри за какво купува Maxwell или по какъв начин компания с десетилетен опит ще й помогне за развиването на електрическите автомобили. Илън Мъск е заявявал неведнъж, че е огромен почитател на кондензаторната технология, като даже счита персонално да направи проучвания в тази област и да получи докторска степен от Станфордския университет. През 2011 година той предвижда, че кондензаторите, а не батериите, ще обезпечат мечтания пробив при съхранението на сила за електрическите автомобили.

Кондензаторите съхраняват и дават електрическа енергия, сходно на литиево-йонните акумулатори, които Tesla вгражда в своите модели. Една от главните разлики е, че кондензаторът съхранява заряда в електрическо поле, а батерията го съхранява в химическа форма. Предимството на кондензаторите е, че те се нуждаят от доста по-малко време, с цел да се заредят и да освободят този заряд спрямо акумулаторите, а също така устоят много по-дълъг интервал.

Кондензаторната технология обаче би трябвало да се оправи с няколко провокации, преди да доближи до серийното произвеждане на електрически автомобили като главен енергиен източник, в това число във връзка с размера и цената. Maxwell показва, че е снабдител на Continental, която употребява нейната технология за ултракондензатор в своя система за стабилизиране на напрежението, която поддържа системата „ старт-стоп “ в разнообразни коли - от Lamborghini до Peugeot. Компанията майка на Volvo – Geely, както и General Motors също употребяват технологията.

“Много сме разчувствани от днешното изказване, че Tesla се е съгласи да придобие Maxwell. Tesla е почитан международен иноватор, който споделя обща цел за създаване на по-устойчиво бъдеще, съобщи доктор Франц Финк, президент и основен изпълнителен шеф на Maxwell. - Вярваме, че тази договорка е в полза на акционерите ни и предлага на вложителите опция да вземат участие в задачата на Tesla за ускорение появяването на резистентен превоз и сила.”

Maxwell чака сливането с Tesla да приключи през второто тримесечие на 2019 година Бордът на шефовете към този момент утвърди договорката.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР