Лидерът на “Воля и зам.-председател на 44-ото Народно събрание Веселин

...
Лидерът на “Воля и зам.-председател на 44-ото Народно събрание Веселин
Коментари Харесай

Марешки с 4-годишна присъда за рекет и изнудване, може да бъде обжалвана


Лидерът на “Воля ” и зам.-председател на 44-ото Народно заседание Веселин Марешки, е наказан на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване, постанови Варненският апелативен съд, съобщи БГНЕС.

Присъдата е за рекет и изнудване. На Марешки му е наложена и санкция от 8 хиляди лв..

За Красимира Колева съдът постанови 3 години и половина по същото обвиняване и да заплати санкция от 6 хиляди лв..

Двамата са приети за отговорни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 година за да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лева, го заплашили с разрушение на стопанисваното от него заведение и със основаване на спънки и прекратяване на комерсиалната активност.

Деянието било съпроводено с заличаване и разваляне на имущество. Красимира е оправдана за това, че е направила действието за потърпевшият да поеме имуществено обвързване по отношение на нея. Въззивната инстанция удостовери присъда та на Окръжния съд в останалата ѝ част – без почитание остават гражданските искове: 40 хиляди лева – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лева – за повредено имущество.

В предходното съвещание правосъдният състав откри за нужно да обясни имуществените връзки сред Веселин и Красимира. Затова съдът изиска информация от Агенцията по вписвания и разпита очевидец. Днес в правосъдната зала стана ясно, че поради заем от 65 хиляди лева е била учредена договорна ипотека сред брачната половинка на подсъдимия, в качеството ѝ на шеф на комерсиално сдружение и Красимира Колева.

След привършване на въззивното правосъдно разследване, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвиняване обясниха, че паричното обвързване на Красимира към Веселин е причина за неговите дейности. Отправянето на закана, съпроводено с следващо заличаване на имущество са били ориентирани към „ сломяване на волята и обосноваване на потърпевшия Асен Миланов да стартира да заплаща рекет “. Прокуратурата и частният обвинител желаеха от въззивния съд да признае виновността на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин Марешки смята, че той не е направил състав на закононарушение. Не е имал и претекст за това, защото Красимира не е е имала имуществено обвързване към него. Той ѝ е помагал без да има веществен интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими желаеха от съда да остави без почитание митинга на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да удостовери оправдателната присъда , постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъда та на Апелативен съд – Варна ще бъдат направени в законоустановения двумесечен период.

Съдебният акт предстои на касационна инспекция.

БГНЕС напомня, че депутатският имунитет на Марешки беше желан няколко пъти обратно в годините. През юни 2017 година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета на Марешки и двама депутати от „ Воля ”. Няколко дни по-късно водачът на „ Воля ” и Кръстина Таскова подадоха документално отводите си от имунитет. Дни по-късно самият Марешки посредством декларация от името на групата предложи депутатите въобще да нямат имунитет. С обвиняване се снабди по-малко от месец по-късно.

През ноември 2018 година основният прокурор още веднъж изиска имунитета на Веселин Марешки поради още едно обвиняване – сговаряне на осъществяване на закононарушения, посредством които се цели да се набави имотна полза. Тогава с имунитет се разделиха Кръстина Таскова и Пламен Христов, отново от „ Воля ”. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР