Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Мицкоски е фаворитът на Русия на

...
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Мицкоски е фаворитът на Русия на
Коментари Харесай

Фаворитът на Кремъл за изборите в Македония: Кристиян Мицкоски

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Мицкоски е любимецът на Русия на идните избори в Македония. Това се споделя в разбор на някогашния министър на правораздаването Георги Спасов, оповестен от вестник „ Слободен щемпел “.

Преди изборите на 12 април Москва наподобява има собствен любимец в Македония, счита някогашният народен представител. По неговите думи това е водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Мицкоски, като „ единствена вяра дългата ръка на съветската дипломация да продължи да се простира в Македония “. Той се базира на информации в редица медии за поддръжка на актуалната македонска съпротива от секрети финансови източници, ръководени от Унгария, убежището на някогашния министър председател Никола Груевски, и от офшорни компании, основани в Белиз, благосъстоятелност на близки до режима му.

„ Русия не е удовлетворена от участието на Македония в НАТО “, написа Спасов и прибавя: „ Но тя е наясно, че на това към този момент не може да се повлияе “.

Според него обаче, макар че Русия е направила всичко допустимо да усложни процеса на участие в Алианса, „ Македония е дребна страна на Балканите и не съставлява огромен интерес за енергийна политика на съветската страна, както и опасност за нейната сигурност “.

Сред поддръжниците на Русия обявата акцентира най-вече Сърбия и Република Сръбска – като нейна „ цитадела и сигурен стожер на Балканите “.

Амбициите на Русия са да поддържа политическо напрежение и неустойчивост в района посредством мощна поддръжка от националистически сили, властнически партии и водачи, както и посредством проруски църковни водачи и свещеници.

В интерес на Русия е да държи Македония по-далеч от НАТО и Европейски Съюз, твърди Спасов. В тази връзка политиките на Никола Груевски и Георге Иванов са били доста допустими за Москва. В поддръжка на това наред с други неща създателят на публикацията акцентира „ корупционното съглашение за наемане на съветски газови компании за споразумяване на съветския дълг към Македония и отводът от налагане на наказания против Русия след анексията на Крим. В поддръжка на това е и политическото леговище, което Груевски получи при приятеля на Владимир Путин в Будапеща, Виктор Орбан.

Като интервенция на Русия създателят акцентира и опит да се попречи на референдума за промяна на името и на конституционните промени в страната.

Помощта на Мицкоски от Москва, твърди Спасов, ще стане посредством агитация.

Първо, че държавното управление на Заев е направило „ национално изменничество “ с контракта с Гърция, по-късно че Конституцията е изменена със мощ и рушвет, най-после – че договорът с България е неприятен. Според Спасов, български националисти ще се включат в акцията, давайки да се разбере, че с Договора за добросъседство с България македонците са се отказали от националната история, език и македонското национално малцинство.

Разполагането на Мицкоски с „ компрометиращи материали за властта “ също е част от пропагандната акция, счита Спасов. Разпространяването на боязън от образуване на Велика Албания и поддържането на тезата, че Заев продава албанския език на албанците – път към албанизация на македонците, също е част от огромната изборна игра. Кампанията на сръбски медии като РТС, Данас и други против държавното управление на Заев – също.

„ След съмненията, че Русия се е намесила в избора на Тръмп и в процеса на Брекзит, опитът й да повлияе на резултата от изборите в Македония не би трябвало да ни изненадва “, заключава Георги Спасов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР