Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, току-що преизбран за председател

...
Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, току-що преизбран за председател
Коментари Харесай

Хуан Гуайдо свиква граждански събрания в опит да съживи протестното движение във Венецуела

Лидерът на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо, преди малко избран отново за ръководител на Народното събрание, е свикал за през днешния ден " цивилен събрания " с вяра да даде нов подтик на отслабналото през последните месеци протестно придвижване против президента Николас Мадуро, съобщи Франс прес.

Тези събрания би трябвало да стартират в наличието на депутати от опозицията, съдружници на Гуайдо, който от година безрезултатно се пробва да смъкна президента социалист.
Самият Гуайдо няма да взе участие, съгласно службата му за връзки с обществеността.

" Нуждаем се от всички, с цел да реализираме задачите, които си поставихме, с цел да има свободна Венецуела ", написа в Инстаграм Мануела Боливар - депутатка от " Волунтад популар " (Voluntad popular/ " Народна воля " ), партията на Гуайдо.

В допълнение към тези " национални действия ", планувани за през вчерашния ден и през днешния ден, Гуайдо прикани за проява в събота и поход към постройката на Народното събрание във вторник.

Опозиционният водач желае да засилва протестното придвижване против Мадуро, почнало при започване на предходната година, когато хиляди десетки венецуелци демонстрираха по улиците на Каракас и други огромни градове на южноамериканската страна. През последните месеци на апелите му за митинги се отзоваха единствено няколко хиляди от последователите му. -->

Сто опозиционни депутати преизбраха в неделя Гуайдо отпред на Националното заседание. Той се възползва от този пост, с цел да се разгласи преди година за краткотраен президент, мотивирайки се, че Мадуро " узурпира " поста на държавен глава след " фалшифицирани " президентски избори през 2018 година Гуайдо беше приет за краткотраен президент от стотина страни, сред които и Съединени американски щати.

Във вторник той постави клетва като ръководител на Народното събрание, като съумя да си пробие път в постройката, макар блокадата на силите на реда и макар че неговият противник за поста от опозицията Луис Пара ръководеше пленарно съвещание.

Когато Гуайдо стигна до трибуната, Пара, който също твърди, че е ръководител на еднокамарния парламент, към този момент се беше отдръпнал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР