Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обеща да продължи с

...
Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обеща да продължи с
Коментари Харесай

Гуайдо обещава протести, след като преговорите в Осло се провалят

Лидерът на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо даде обещание да продължи с уличните митинги, откакто диалозите с държавни чиновници в Норвегия, завършиха без прогрес в разрешаването на дългогодишната политическа рецесия на южноамериканската страна, оповестява " Ройтерс ".

На срещата в Осло делегатите от опозицията неведнъж приканват президента Мадуро да се отдръпна и да разреши на преходното държавно управление да провежда президентски избори, с цел да постави завършек на политическата рецесия в страната от ОПЕК.

През януари Гуайдо се разгласи за президент, цитирайки конституцията на Венецуела, и осъди държавното управление на Мадуро като нелегитимно. Повечето западни страни признават Гуайдо за законен президент на Венецуела, само че Мадуро неведнъж споделя, че няма да се отдръпна. Той дефинира Гуайдо като превратаджия и марионетка на Вашингтон.

" Няма съглашение, тъй че шансът, който имаме през днешния ден, е да останем по улиците. Искаме да реализираме решение на спора ", разяснява Гуайдо пред Fox Business Network.

В предходно изказване канцеларията на Гуайдо съобщи, че опозицията остава подготвена да продължи с посредничеството, до момента в който има условия за прогрес, само че няма да се откаже от пътната си карта за нови избори.

Министерството на външните работи на Норвегия съобщи, че пратениците на държавното управление на Венецуела и опозицията са посочили " подготвеност " да реализират някакъв прогрес.

" Страните демонстрираха желанието си да продължат напред в търсенето на в съгласие и конституционно решение за страната, което включва политически, стопански и изборни въпроси ", добавя външното министерство.

В своето изказване Осло прикани и двете страни да покажат поверителност в обществените мнения, с цел да не навредят процеса.

В коментар по националната телевизия Мадуро съобщи, че държавното управление е подготвило почвата за посредничеството в Норвегия с месеци секрети договаряния. Източниците на опозицията обявиха също, че има контакти с детайли на държавното управление в продължение на месеци, изключително в навечерието на несполучливия боен прелом от 30 април.

" Единственият път напред е разговорът. Искаме спокойно съглашение ", разяснява Мадуро.

През последните години икономическият срив е довел до миграцията на над 3 милиона венецуелци. Агентите на разузнаване са задържали няколко съдружници на Гуайдо, а този месец Върховният съд упрекна 14 опозиционни депутати в закононарушения, в това число изменничество и скрит план.

Норвегия има дълга традиция в посредничеството при спорове, само че венецуелската рецесия се трансформира в геополитически футбол, защото западни и латиноамерикански страни признават Гуайдо, а Русия и Китай - Мадуро.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс написа в Туитър, че е приказвал с Гуайдо по телефона, само че не разяснява дали са обсъждали договарянията в Осло. " Казах му, че Америка ще продължи да поддържа Венецуела, до момента в който свободата не бъде възобновена! Хората на Венецуела страдат от тирания и подтисничество. Николас Мадуро би трябвало да си отиде ", изяснява Пенс.

Гуайдо разяснява, че Пенс показва угриженост за колапса на публичните услуги във Венецуела, която страда от дефицит на бензин, дефицит на вода и спиране на тока в доста елементи на страната. Сътрудник на Гуайдо изяснява, че двамата саговорили 45 минути. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР