Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов произнесе поредната си лъжа. Това

...
Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов произнесе поредната си лъжа. Това
Коментари Харесай

В БНР: Волгин пита, Костадинов лъже

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов произнесе следващата си неистина. Това стана в ефира на БНР - за следващ път националното радио се употребява за свободно разпространяване на проруска агитация, каквато съставлява цялата самодейност за референдума за еврото.

Костадинов даде изявление пред Петър Волгин - изненада тук също няма.

Той съобщи, че в случай че Народното събрание отхвърли настояването за референдум за еврото или не се произнесе, то " Възраждане " ще изиска от президента да свика този референдум.

" Юристите в Народно събрание на ПП-ДБ и ГЕРБ си мислят, че по този метод ще стопират референдума. Парламентът не е последната инстанция. Президентът е този, който взема решение. В случая даже да не се вземе решение, в случай че се вземе даже негативно решение от Народно събрание, президентът е в цялостното си право да свика референдум. В този случай той ще изправи закона ".

Това съобщи Костадинов.

Според закона обаче президентът няма право да свика референдум, а единствено да го инициира, като това минава през утвърждението на Народното събрание.

Ето какво написа в закона за референдумите:

Чл. 10. (1) Предложение до Народното събрание за производство на народен референдум може да бъде направено от:

1. не по-малко от една пета от националните представители;

2. Президента на Републиката;

3. Министерския съвет;

4. не по-малко от една пета от общинските препоръки в страната;

5. предприемчив комитет на жители с изборни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на жители с изборни права.

(2) Народното събрание приема решение за производство на народен референдум, когато това е поискано от предприемчив комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български жители с изборни права и не опонира на рестриктивните мерки по член 9, алинея 2, 3 и 4.

Според адвокати Народното събрание има цялостното право да отхвърли този референдум, макар че са събрани над 400 000 подписа за него. Те акцентират, че този референдум опонира на Конституцията.

Противоречие има и със упоменатия член 9 алинея 4:

" Референдум по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се създава преди тяхната ратификация ".

За тезата си Костадинов търси причини в това, че президентът е този, който дефинира датата на референдума. Ето какво тъкмо написа в закона по този мотив:

Чл. 14. (1) Президентът на Републиката в период до един месец от обнародването на решението на Народното събрание за производство на референдум дефинира датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обявяване на решението на Народното събрание.

С други думи - би трябвало да има решение на Народното събрание за производство на референдум, с цел да дефинира президентът неговата дата. Ако няма решение или в случай че решението е за непроизвеждане, обстановката е друга.

Ако Народното събрание отхвърли референдума, то най-вероятно въпросът ще стигне до Конституционния съд. Това обаче значи, че въпросът може да се отсрочи за повече от година.

Срокът, в който парламентът трябва да се произнесе, изтича в петък. Костадинов съобщи, че " Възраждане " ще внесе точката в дневния ред на следващия ден и тя би трябвало да бъде гледана наложително. Това право се дава на всяка парламентарна група във всяка първа сряда от месеца.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР