Лидерът на управляващия в Германия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер

Лидерът на управляващия в Германия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер ...

Лидерът на ХДС: Увеличението на военните разходи в НАТО е въпрос на взаимно доверие между съюзниците.


Лидерът на управляващия в Германия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта значението да се спази поставената от НАТО цел за изразходване на минимум два процента от брутния вътрешен продукт на всяка страна членка за отбрана, предаде ДПА.

Говорейки на среща на Американския съвет в Берлин, посветена на отношенията между САЩ и Германия, тя посочи, че спазването на изискването на НАТО е въпрос на доверие между съюзниците. "Става дума за това дали Германия е надежден партньор", подчерта съратничката на канцлера Ангела Меркел. Тя добави, че спазването на този минимум е важно и като сигнал към източноевропейските съюзници в НАТО, които се чувстват застрашени от Русия.

Миналата година Германия изразходи 1,23 процента от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана и смята да увеличи това съотношение до 1,5 на сто през 2024 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж разкритикува Германия, че изостава доста от поставената цел за два процента, съгласувана през 2014 г. В настоящия момент на САЩ се падат две трети от всички отбранителни разходи на НАТО.

Според Крамп-Каренбауер увеличението на разходите за отбрана няма нищо общо с Тръмп, нищо общо с НАТО. То е свързано със задължението ни да изпълним дълга си да дадем необходимото на германските войници.

Източник: novini.bg