Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня влиза

...
Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня влиза
Коментари Харесай

Лидерът на управляващите в Румъния влиза в затвора

Лидерът на ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня влиза в пандиза, след като Върховният съд в Румъния удостовери дефинитивно присъдата му от 3 г. и половина отнемане от независимост поради корупция и корист със служебно състояние, оповестиха локалните медии. Това стана ден откакто неговата групировка претърпя тежка загуба на изборите за Екологичен потенциал - опозиционната Национална демократична партия печели 27.86% от гласовете на евровота, социалдемократите взеха 24.84%. На националните избори през 2016 година ръководещите получиха 45%. Новият алианс на опозиционни партии (USR-Plus) е трета политическа мощ на евровота с 18.11%. 

Върховните магистрати дадоха на Драгня през вчерашния ден 24 часа, с цел да се яви в полицията и да се пристъпи към изпълнението на наказването му. Сайтът hotnews.ro в късния следобяд през вчерашния ден заяви, че водачът на социалдемократите се е явил през затвора " Рахова " в Букурещ, където бил освиркан от събрали се пред зданието жители. Ливиу Драгня е наказан за това, че като ръководител на Окръжния съвет в град Телеорман (от 2000 до 2012 г.) и ръководител на локалната организация на Социалдемократическата партия е принудил шефовете на Генералната дирекция за обществена помощ и протекция на детето да наемат фиктивно на работа две негови секретарки. Жените не са работили и един ден в дирекцията, въпреки че са имали постоянни трудови контракти, а румънската страна е била ощетена с над 100 000 леи. Делото стартира през юли 2016 година, а в края на м.г. Драгня беше наказан на първа инстанция.

Заедно с евровота в Румъния се организира и референдум за битката с корупцията в страната, плануван от президента Клаус Йоханис. Гласоподавателите убедително поддържаха въвеждането на възбрана държавното управление да трансформира законите в областта на правосъдната система и битката с корупцията посредством изключителни постановления и се оповестиха за въвеждане на възбрана за опрощение на наказани за корупция. Допитването е годно - гласоподаваха 41% от гласоподавателите при нужни 30%. “Благодаря ви, румънци. Това е явен глас за правилна политика, за същинска правдивост. Никой политик не може да пренебрегва вашия явен глас за самостоятелна правосъдна система ", сподели Йоханис.

Хиляди румънци в чужбина не съумяха да гласоподават в неделя поради дългите опашки и бавното култивиране на бюлетините в изборните секции, заяви електронното издание " Романия инсайдер ". Въпреки големия интерес ръководещите в Букурещ отказаха да удължат времето за гласоподаване и на някои места се наложи недоволните гласоподаватели да бъдат укротявани с полиция. Румънци са чакали на опашки пред секциите сред 7 и 9 часа. Въпреки неуредиците румънците в чужбина активността беше над 50%. Външният министър Теодор Мелешкану отхвърли да поеме отговорност и упрекна високата изборна интензивност за неуредиците. " Ситуацията се усложни поради високата изборна интензивност. Очаквахме към 30% интензивност ", съобщи той пред локални медии. Мелешкану подаде оставка  през 2014 година поради същия проблем, само че по време на президентския избор. 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР