Лидерът на управляващата в Германия ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер стана министър

...
Лидерът на управляващата в Германия ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер стана министър
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Лидерът на ръководещата в Германия ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер стана министър на защитата, откакто предшественичката й Урсула фон дер Лайен бе определена за ръководител на Европейска комисия

© Reuters 2.4 милиарда лева ще бъде бюджетният недостиг в края на годината, в случай че бъдат утвърдени договорката за F-16 и актуализацията на бюджета, или с 1.8 милиарда над плануваното в закона все още Парламентът избра номинираната от ГЕРБ Галина Георгиева за нов член на Съвета за електронни медии (СЕМ) на мястото на Иво Атанасов, чийто мандат изтече. С този избор ГЕРБ си обезпечи болшинство в Съвет за електронни медии и към този момент има четири обезпечени гласа от петчленния състав на съвета. Изключението е само Ивелина Димитрова, която е от квотата на президента Румен Радев.

Омбудсманът Мая Манолова нападна пред Конституционния съд три текста от измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се основават условия за ограничение на свободното къмпингуване и се вкарват съществени санкции, без да има явен законов правилник за позволените разновидности за палатки и кемпери на морето. Преди това президентът наложи несъгласие върху два от същите текстове, само че то бе преодоляно от Народното събрание.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики.
Здравният министър Кирил Ананиев показа модел за демонополизация на здравната каса, съгласно който до края на годината Министерството на здравеопазването ще дефинира действителните цени на медицинските услуги и ще приготви законодателство, което ще разреши на жителите да избират дали да внесат осигуровките си в държавната здравна каса или в частен фонд.

Частни здравни каси ще има най-рано през 2021 година , стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев. Дотогава той ще търси метод да демонополизира здравната каса, ще бъдат остойностени медицинските услуги и трудът на медицинските експерти и ще бъде променено законодателството. Ананиев показа концепция за двустълбов здравен модел, в който здравната каса и частните фондове ще се конкурират за наложителните здравни вноски, а частни застрахователи ще събират доброволни вноски настрана.

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху измененията в Закона за бюджета, с които се разреши на бизнеса да финансира партиите посредством дарения , освен това без ограничаване в размера. Според Радев това е " действителна опасност за обединение сред партия и страна " и " смяна на конституционния модел на политическата система ".

Зам.-директор и още петима чиновници на Държавен фонд " Земеделие ", измежду които ръководители на дирекции, бяха арестувани за 24 часа във вторник след акция на спецпрокуратурата, в границите на която бяха претърсени домовете и офисите им. Те са обвинени в осъществяване на длъжностни закононарушения, посредством които сдружения, свързани със притежателя на " Винпром Карнобат " Миню Стайков, са получавали непозволено средства от европрограми за земеделие.

Свят

Китайската стопанска система е с най-слабия си растеж за последните 30 години през второто тримесечие на 2019 година Въпреки количествените облекчения, инжекциите в дребния и междинния бизнес и нови огромни държавни инфраструктурни планове страната не съумява да компенсира вредите от комерсиалната война със Съединени американски щати. Брутният вътрешен артикул на Китай е повишен с 6.2% на годишна база - по-нисък от регистрирания през първото тримесечие напредък от 6.4% и 6.6% за цялата предходна година.
Новият гръцки министър председател Кириакос Мицотакис участва на първото съвещание на новоизбрания парламент, на което 300-те депутати поставиха клетва

Фотограф: Reuters
Скорошните ирански нарушавания на нуклеарната договорка от 2015 година не били обилни , тъй че не се постанова активирането на механизма за дебати, който би довел до спомагателни наказания. Това разгласи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Техеран наруши рестриктивните мерки за производството на обогатен уран в отговор на връщането на глобите от страна на Съединени американски щати.

Американският президент Доналд Тръмп прикани четири цветнокожи конгресменки от прогресивното крило на Демократическата партия да се върнат в " провалените и незаконни страни, от които са пристигнали ". В серията от туитове той също по този начин ги упрекна, че са " социалистки, които ненавиждат Америка ". Три от конгресменките са родени в Съединени американски щати, а четвъртата е в страната от дете. В сряда Конгресът осъди с декларация изявлението на президента като " расистко ".

Икономика

Министерството на финансите възнамерява да пласира ДЦК за 700 млн. лева до края на годината , стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов. Така общо за годината ведомството счита да набере средства от общо 1 милиарда лева, което е лимитът за нов дълг, който държавното управление може да поеме през тази година по закон. Министерството на финансите към този момент пласира ДЦК за 300.6 млн. лева през юни, а предходната седмица разгласи аукцион на 22 юли за още 200 млн. лева Една от аргументите да се търсят средства за попълване на фискалния запас е договорката за покупка на осем американски изтребителя F-16.

Акцизните хранилища ще се следят с камери непрекъснато и ще пазят списък за най-малко 3 месеца обратно. Новите условия към притежателите на бази за предпазване на акцизни артикули са написани в план за смяна на Закона за акцизните и данъчните хранилища, оповестени за публично разискване на уеб страницата на Министерството на финансите. От петролния отрасъл не са сюрпризирани от предложенията, като някои мениджъри показаха неодобрение от непрекъснато изменящата се нормативна база и условия към тях.

Предстедателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард подаде оставка, в действие от 12 септември. Бившият френски министър е номинирана за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) след приключването на мандата на Марио Драги. Оставката й ще форсира процеса по избиране на нов водач на МВФ.

Бизнес

Нискотарифната самолетна компания Ryanair може да затвори бази и линии. Това стана ясно, откакто компанията разгласи, че свива прогнозата си за 2020 година за растеж на пасажерите поради закъснение на доставките на самолетите Boeing 737 Max. Ryanair е поръчала 58 самолета от американския самолетопроизводител, като съгласно най-оптимистичните упования от тях през идната година могат да дойдат към 30. От София към този момент не се планува стесняване на програмата.

Комисия за защита на конкуренцията ще проверява Apple по искане на БТК. Спорът е обвързван със корист с по-силна позиция при договаряне, излиза наяве от късото известие на уеб страницата на регулатора. В дъното на проблема са продажбите на iPhone от българския оператор. Apple евентуално са сложили такива търговски условия, които БТК счита за неприятни и плод на пазарната мощност на производителя на смарт телефони. Сделки и планове

Медодобивната компания " Асарел-Медет " ще влага 150 млн. лева тази година. Сумата е планувана главно за рационализация на обогатителната фабрика и за инфраструктура на площадката на предприятието в Панагюрище, както и за други планове. Това сподели изпълнителният шеф Делчо Николов пред публицисти. От приватизацията на " Асарел-Медет " през 1999 година до момента са вложени 1.2 милиарда лева

Производителят на стопове за коли " Одело България " откри развоен център в София. " Одело България " ще създава главно за Daimler и Dacia. Работещите в развойния център ще получават от клиента модели стопове за нов автомобил или фейслифт на действителен автомобил, който ще влезе в серийно произвеждане към две години след първичната планова фаза. Основните клиенти на немската компания майка odelo са Mercedes-Benz, Audi, Renault, Fiat, Toyota, Volkswagen, BMW и Ford.

Австрийският " ВХО холдинг " продава каузи си от 9% в лизинговото сдружение " Алианц лизинг България " . Така контролът се трансферира напълно на " Алианц България холдинг ". Сделката се случва след сигнали за проблеми и търсене на излаз от други вложения на виенския конгломерат в България. В Комисия за защита на конкуренцията е формирано произвеждане за договорката, което ще изследва до каква степен придобиването на едноличен надзор би увредило конкуренцията на пазара.

Ozone.bg желае да купи веригата магазини за видеоигри и гейминг аксесоари Pulsar. Това излиза наяве от малко известие на уеб страницата на Комисията за защита на конкуренцията, от която онлайн търговецът е изискал позволение за придобиването. Ако се реализира, договорката ще докара до консолидация в българския бранш за търговия на електроника. Сумата по договорката не е ясна. Pulsar от своя страна е последният огромен търговец извънредно на видеоигри в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР