Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня беше осъден на три години

...
Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня беше осъден на три години
Коментари Харесай

Три шамара за 48 часа

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня беше наказан на три години и половина затвор

© Reuters Социалдемократическата партия подкопава правосъдната самостоятелност, което провокира рецензии от Европейски Съюз и най-големите митинги в страната от десетилетия. Присъдата на водача й Ливиу Драгня обаче демонстрира, че правосъдната система и институциите работят макар натиска. Три поредни шамара получиха ръководещите в Румъния. Бяха тежки 48 часа за Социалдемократическата партия – първо, тя означи най-слабия си резултат от десетилетие на изборите за Европейски парламент; второ, претърпя проваляне на референдум за корупцията; трето, водачът й Ливиу Драгня беше наказан дефинитивно на затвор. Това вкара социалдемократите в рецесия, даде началото на вътрешна борба за власт и повдига въпроса дали държавното управление ще оцелее.

Удар по най-влиятелния политик в Румъния

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Драгня, който е и ръководител на долната камара на Народното събрание, е считан за най-влиятелният политик в Румъния. В понеделник Върховният касационен съд се произнесе по обжалването му и удостовери присъдата от три години и половина затвор по обвинявания в подстрекателство към корист със служебно състояние. " Съдебното решение безспорно ще сътвори вакуум в ръководството на социалдемократите, ще повдигне въпроси за бъдещата посока на партията и може да постави завършек на политическа кариера на Драгня ", обобщава разбор на Politico. Според Сергиу Мискоиу, професор от Babes-Bolyai University, макар че ръководещите са се отправили към дъното, те към момента разполагат с поддръжката на една четвърт от електората и могат да се съвземат. Но добавя пред Reuters: " За Румъния това изпраща мощен сигнал. Показва, че правосъдната система и институциите работят макар натиска. "

Лидерът на социалдемократите към този момент има двегодишна условна присъда за изборни нарушавания, която му попречи да стане министър председател, откакто неговата партия завоюва най-вече гласове на парламентарните избори през 2016 година Сегашният случай, довел до затвор, е от времето, когато той е ръководител на областен съвет в Южна Румъния до 2012 година и съгласно прокуратурата е предиздвикал ръководителя на локалната дирекция за обществена помощ да заплаща заплати на двама души, които са работили за партията му.

Реакциите на опозиционните партии след оповестяването на присъдата варираха от " Драгня не съумя да сложи румънското правораздаване на колене " до " това е безпорядък и голямо излагане за социалдемократите ". Стотици антиправителствени стачкуващи подвигнаха тост с шампанско по същите площади в столицата, които събираха протестиращи против противоречивите правосъдни промени на социалдемократите.

Присъдата от понеделник идва ден откакто румънците гласоподаваха с " не " на необвързващ референдум дали държавното управление да може да дава прошка при корупционни каузи и за по-широките пълномощия на управляващите да трансформират свързани с правораздаването закони. Допитването бе свикано от президента дясноцентрист Клаус Йоханис по едно и също време с изборите за Европейски парламент, на които Социалдемократическата партия се класира втора, като поддръжката й се стопи на половина до 22.9% спрямо последния парламентарен избор през 2016 година То бе ориентирано против препоръчани от ръководещите законови промени, които съгласно критиците ще отслабят независимостта на правосъдната система и ще оказват помощ на политици, упрекнати в корупция, в това число на висши социалдемократи като Драгня. При преброени 85% от гласовете към 5 млн. гласоподаватели са дали своят вот срещу правосъдните промени на Социалдемократическата партия, а едвам 850 000 са подкрепили държавното управление. Избирателната интензивност е била 41%, което е над 30-процентния предел за годност. " Благодаря ви, румънци. Никой политик не може да пренебрегва вашия явен избор за самостоятелна правосъдна система ", съобщи Йоханис.

Въпреки че референдумът е единствено съвещателен, той е явен удар по социалдемократите. Европейската комисия предизвести Румъния за промените и дружно с Германия и Франция прикани страната да не прокарва закони, които могат да подкопаят ролята на съда и неговата дарба да се бори с корупцията.

Според Йон Йоница, старши редактор във в. Adevarul, ръководещите ще зачетат резултатите от референдума: " Той не е обвързващ, само че отразява мощната социална воля ", споделя той пред " Капитал ". Но Овидиу Нахой, публицист от румънското седмично списание Dilema Veche и от тв Money Channel, напомня пред " Капитал ", че в страната е имало различен референдум през 2009 година за понижаване на броя на депутатите и след него нищо не е последвало.

Обезглавяването на една партия

" Партията беше обезглавена и ще й бъде мъчно да откри заслужаващ доверие и допустим за гласоподавателите началник. Социалдемократите постоянно са били групировка, групирана към водач и без идеология. Без него те са в доста мъчно състояние ", твърди пред AFP анализаторът Андрей Тарану.

Премиерът Виорика Дънчила пое краткотрайно ролята на Драгня. Социалдемократическата партия и нейният младши съдружен сътрудник резервират нежно болшинство в Народното събрание и отхвърлят апелите за оставка. Скандалите обаче не са без последици. " Популярността на партията страда с всеки минал ден. Мисля, че те не осъзнават мащаба на случилото се и към момента не са дали отговор по подобаващ метод. Младшият сътрудник в обединението ALDE завърши изборите под прага от 5% (за да изпрати евродепутати) и това също повдига въпроса за надеждността на държавното управление. Ще забележим дали в това състояние социалдемократите мога да запазят парламентарното си болшинство ", показва Овидиу Нахой.

Според Йон Йоница ръководещите са в рецесия и се следи вътрешна борба за власт. " Правителството към момента действа, само че е доста евентуално опозицията да изиска избор на съмнение през идващите седмици, като възможностите за триумф са 50 на 50. Всичко зависи от две дребни партии - ALDE и партията на унгарското малцинство в Румъния (подкрепяща закони на ръководещите в парламента). Ако те сменят лагерите, вотът ще бъде сполучлив ", предвижда Йоница.

Битката против корупцията в Румъния има върхове и спадове, откогато страната се причисли към Европейски Съюз. Но има място за оптимизъм. " Присъдата на Драгня демонстрира, че войната против корупцията в страната е вкарана назад в релси. Това е победа за детайлите в правосъдната система, които се борят за изчистването на системата, както и за Националната дирекция за битка с корупцията, която вкара в пандиза хиляди държавни чиновници и предприемачи ", написа сп. Еconomist. И добавя, че мнозина са се тормозили, че Румъния потегля по пътя на Унгария на Орбан, само че присъдата на Драгня дава нова вяра. Дано единствено не е прибързана. Опашки за гласоподаване

Хиляди румънци, работещи в чужбина, не съумяха да гласоподават в неделя, откакто чакаха с часове пред консулства и изборни секции поради администрация и проблеми със чиновниците. Социалните мрежи бяха цялостни с видеоклипове, показващи опашки, разпростряли се до няколко пресечки, в градове като Рим, Брюксел, Амстердам, Дъблин и Женева. Според анализатори тези фрагменти единствено са нараснали още повече загубите на ръководещите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР