Лидерът на Сирийските демократични сили (СДС), които са под атака

...
Лидерът на Сирийските демократични сили (СДС), които са под атака
Коментари Харесай

Кюрдите спират борбата с ИД, Тръмп моли Ердоган да не бъде глупак и дава инициатива на Русия

Лидерът на Сирийските демократични сили (СДС), които са под офанзива от страна турската войска след изтеглянето на американските войски, разгласи, че " замразяват " интервенциите против ИДИЛ, съобщи БГНЕС.
" Замразяваме своите дейности против ИДИЛ ", съобщи Мазлум Абди пред кюрдския ефирен канал Ронахи. Сирийските демократични сили, които помогнаха в успеха против ИДИЛ благодарение на водената от Съединени американски щати коалиция, оповестиха, че ще правят интервенции единствено за самоотбрана.
Междувременно турският вестник Daily Sabah разгласи в своя публикация, представена от Агенция " Фокус ", че Съюз на демократичните сили са били тренирани от американците особено да окажат опозиция при интервенция на турската войска. Информацията идва американски офицер, който е работил със Съюз на демократичните сили и е декларирал, че кюрдските сили са получили комплицирано военно образование, в това число за това по какъв начин да построят цяла мрежа от подземни тунели под основни градове в района, като защитна мярка против турска военна акция. Според него, кюрдите са почнали да работят по тунелите откакто Турция е завзела град Африн през 2018 година.
Освен това, образованието включвало по какъв начин " да се пазят в дълбочина " -  военна тактика, която цели да забави атакуваща мощ.
Същевременно стана ясно, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е изпратил писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган на 9 октомври, в деня, в който стартира турската интервенция в Сирия, с молба да не " бъде простак ", заяви CNN като цитира елементи от документа.
" Нека да сключим добра договорка! Вие не желаете да носите отговорността за безмилостните убийства на хиляди хора и аз не желая да нося отговорността за унищожаването на турската стопанска система - само че ще го направя. Вече ви дадох да усетите малко от това със случая с пастора Брансън. Не бъдете твърдоглав човек. Не играйте простака ", написа Тръмп на Ердоган.
Сега, обаче, на конференция в Белия дом, Тръмп де факто поддържа Ердоган и разгласи, че Кюрдската работническа партия ПКК, която от десетилетия се бори против Анкара, " евентуално е по-голяма терористична опасност от ИДИЛ " .
" ПКК, която е кюрдска, както знаете, е евентуално по-лоша в терора и по-голяма терористична опасност, в сравнение с ИДИЛ ", съобщи Тръмп.
Тръмп е подложен на пресечен огън поради това, че след турската атака в Северна Сирия, Съединени американски щати се отхвърлиха от кюрдските си съдружници в битката против ИДИЛ. По-рано в сряда той съобщи, че " кюрдите не са ангели ".
Засега е ясно, че Ердоган ще организира диалог със своя съветски сътрудник Владимир Путин на 22 октомври по отношение на военните дейности в Северна Сирия. Двамата ще се срещнат в черноморския курортен град Сочи в среща, която ще продължи един ден. А турският външен министър Мевлют Чавушоглу оцени изказването на съветския си сътрудник Сергей Лавров за готовността на Москва да способства за съдействието сред Турция и Сирия като жест на благосклонност от страна на съветската страна, съобщи TACC.
" Русия приканва за това с положителни планове. Тя може да съобщи готовността си да взаимодейства със настоящия режим (на сирийския президент Башар Асад) в Сирия. Тя с благосклонност ще поддържа разширението на контрола над сирийските райони, както беше в тази ситуация с Манбидж. Москва показва сходен метод не за първи път ", акцентира Чавушоглу. Според него " главното обръщение в този въпрос е признаването на законните опасения на Турция в региона на обезпечаването на личната ѝ национална сигурност ".
По-рано в сряда съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия ще продължи да сътрудничи за разговора за нормализиране на обстановката на границата сред турските и сирийските управляващи.
Интересен факт е, че Доналд Тръмп съобщи, че няма нищо срещу Русия да помогне на държавните сили на Сирия в тяхната битка против турската интервенция в северната част на страната , съобщи Reuters. Пред кореспонденти Тръмп сподели, че съгласно него спорът в района е сред Турция и Сирия и че няма нищо неприятно в това Москва да помогне на Дамаск . Той сподели още, че налагането на наказания от страна на Вашингтон върху Анкара е по-добра концепция от това американски бойци да водят сражения в района.
Що се отнася до националната сигурност на Турция обаче, във Фейсбук към този момент се разяснява обява на Хулуси Акар, шеф на генералния щаб на турската войска..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР