Лидерът на Шведски демократи Йими Окесон, 12 септември 2022 г.

...
Лидерът на Шведски демократи Йими Окесон, 12 септември 2022 г.
Коментари Харесай

„Политическа несигурност“. Крайнодесните втори след изборите в Швеция

Лидерът на " Шведски демократи " Йими Окесон, 12 септември 2022 година Снимка: Maja Suslin/TT News Agency via AP
Швеция се разсъни в понеделник с вероятността за седмици на политическа неустановеност, откакто нито един от блоковете в страната не получи ясно ръководещо болшинство на изборите, макар че стана ясно, че популистка антиимигрантска партия се издигна до втората по величина политическа мощ в страната, съобщи „ Асошиейтед прес “.

При преброени над 94% от бюлетините дясноцентристката съпротива, включваща популистката партия „ Шведски демократи “, имаше нежна преднина пред ръководещите социалдемократи и техните съдружници от лявоцентристкия блок. Едно обаче е ясно – крайнодясната партия „ Шведски демократи “ влиза в ръководството на скандинавската страна след вчерашните избори.

Левият блок е ръководен от министър-председателя Магдалена Андершон, която не е подала оставка.

Резултатите бяха толкоз близки, че изборният орган съобщи, че окончателният резултат ще бъде прочут едвам в сряда, когато ще бъдат преброени непреброените гласове, в това число тези, подадени в чужбина.

Осем партии се бориха за места, само че нито една от тях няма да получи болшинство от 175 места в 349-местния Риксдаг, шведския парламент, което значи, че законите могат да бъдат признати единствено при взаимна работа на другите партии.

„ Всичко е извънредно близо. Нещата могат да се трансформират, само че аз се колебая “, сподели Зет Исаксон, социолог от Стокхолмския университет. „ В настоящия си тип е по-вероятно дясната страна да завоюва. “

Гласовете в чужбина са обичайно консервативни, което значи, че към момента неотчетените гласове надали ще извърнат инерцията назад към левицата, съгласно Исаксон.

Най-големият победител на вечерта безспорно е популистката антиимигрантска партия „ Шведски демократи “, която има мощно показване от близо 21%, което е най-хубавият ѝ резултат до момента. Партията завоюва, с помощта на обещанията си да се оправи с престрелките и други форми на принуждение от страна на банди, които разклатиха възприятието за сигурност на доста хора в Швеция.

Партията има своите корени в бялото националистическо придвижване, само че преди години стартира да изключва екстремисти. Въпреки ребрандирането ѝ, гласоподавателите дълго време я възприемаха като неприемлива и другите партии я отбягваха. Това обаче се трансформира и резултатът ѝ на тези избори демонстрира какъв брой надалеч е стигнала в процеса на приемане.

Тази тревожна наклонност се вижда в цяла Европа – виждаме го да вземем за пример в Италия с поддръжката към Джорджа Мелони, председателката на неофашистката партия „ Италиански братя “.

Фашизмът обаче не е чужд за Европа. Италия – която използвахме за образец нагоре, помни ръководството на своя Мусолини.
Ситуацията в Швеция
Социалдемократите, които са на власт в Швеция от 2014 година насам, остават най-голямата партия, като спрямо предходните четири години те даже завоюваха малко повече и получиха 30,5 % от гласовете. Андершон съобщи, че е явно, че социалдемократическото придвижване, което се основава на идеалите за основаване на равноправно общество и мощна обществена страна, остава мощно в Швеция.

Шведските демократи желаят да бъдат част от едно държавно управление, само че това е малко евентуално да се случи, тъй като в дясноцентристкия блок има партии, които се опълчват, сподели Исаксон.

Въпреки това партията ще има „ доста мощен лост за въздействие “ и ще упорства за някои свои въпроси, като да вземем за пример стягане на имиграционните закони. Според Исаксон Шведските демократи може да се окажат отвън държавното управление, само че като негови поддръжници.

Исаксон също по този начин изключи опцията за ръководеща коалиция, съчетаваща дясноцентристката партия „ Умерени “, която е отпред на дясноцентристкия блок, и социалдемократите.

Умерените отпаднаха, с цел да станат третата по величина партия в Швеция и завоюваха 19%, въз основа на непълното броене на гласовете. Въпреки това водачът на партията Улф Кристерсон в понеделник се оказа най-вероятният претендент за идващ министър-председател. В изборната нощ той съобщи пред своите поддръжници, че е подготвен да се опита да сътвори устойчиво и дейно държавно управление.

Въпреки това Швеция евентуално ще бъде изправена пред дълъг развой на съставяне на държавно управление, както стана след изборите през 2018 година

Андершон, 55-годишен икономист, стана първата жена министър-председател на Швеция преди по-малко от година и ръководеше историческата кандидатура на Швеция за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР