Лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия

...
Лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия
Коментари Харесай

Никола Стърджън: Трябва да има нов референдум за независимост на Шотландия

Лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи, че втори референдум за самостоятелност би трябвало да бъде извършен в първата половина на мандата на идващия шотландски парламент, изборите за който са планувани през май следващата година.

В изявление за Би Би Си Никола Стърджън съобщи, че сега вниманието й е ориентирано главно към справяне с пандемията. Тя сподели, че сегашната позиция на държавното управление на Борис Джонсън във връзка с референдума е "неиздържана ". Стърджън обаче отхвърли да разяснява какво би направила, в случай че "Даунинг стрийт " откаже да даде разрешение за допитване.

Интервюто идва преди започващия в събота конгрес на Шотландската национална партия. Партията, която образува шотландското държавно управление от 2007 година насам счита, че в случай че завоюва изборите през май, ще получи и мандат за повеждане на нов референдум за самостоятелност. Лондон обаче отхвърля разрешение за референдум, каквото е нужно с цел да бъде легален плебисцитът.

На първия референдум през 2014 година шотландците отхвърлиха концепцията за самостоятелност с 55 против 45 %, само че от този момент в политическия живот на Острова се случиха доста неща, в това число Брекзит, против който болшинството шотландци гласоподаваха "против ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР