Лидерът на републиканците в Сената, Мич Маконъл, осъзнава уязвимостта на

...
Лидерът на републиканците в Сената, Мич Маконъл, осъзнава уязвимостта на
Коментари Харесай

Междинните избори в САЩ вдигат залозите за всички

Лидерът на републиканците в Сената, Мич Маконъл, осъзнава уязвимостта на демократите във връзка с горната камара

Още по тематиката
Ерата на Маккейн против ерата на Тръмп

Смъртта на американския сенатор очерта разделянето в сегашния политически пейзаж на Съединени американски щати
31 авг 2018
Най-опитният във Върховния съд на Съединени американски щати се пенсионира

Свободното място отваря опция за втора поредна номинация на Доналд Тръмп в границите на 18 месеца
28 юни 2018 В средата на ноември ще се състоят междинните избори за двете камари на Конгреса в Съединени американски щати. По принцип този избор не провокира необикновен интерес отвън Съединени американски щати, само че тази година той може да се окаже изключително значим за политическата стратегия и бъдещето на президентския мандат на Доналд Тръмп, пишат Financial Times и Politico. Ключови политики на държавното управление зависят от резултата, както и възможното начало на процедури по импийчмънт на президента.

Какъв е залогът

В изборите ще се оспорват всички 435 места в долната Камара на представителите в Конгреса и 35 (една трета) от горната камара – Сената. Очакванията на социолозите са демократите да завоюват долната камара, като разделящата личност на Тръмп играе значима роля в прогнозите за мощно нараснала изборна интензивност измежду гласоподавателите на демократите. Сенатът се чака да си остане следен от Републиканската партия.

Според междинните данни на FiveThirtyEight, уебсайт за социологически изследвания, демократите имат 83% късмет да получат болшинство в долната камара. По отношение на Сената възможностите са обърнати - Републиканската партия има 66% късмет да резервира болшинството си. Основна причина за това е, че републиканците ще пазят едвам 8 от местата си в Сената, до момента в който демократите би трябвало да защитят 27 свои места.

В момента Републиканската партия разполага с болшинство и в двете камари, както и републикански президент, въпреки и нетрадиционен подобен. Въпреки цялостния си надзор над законодателните и изпълнителни институции Републиканската партия не съумява да прокара някои от основните обещания на Тръмп към този момент две години. Отмяната на всички текстове от здравната промяна на Барак Обама – Obamacare – към този момент се проваля на няколко пъти от дребни, само че значими групи от републикански конгресмени и сенатори, гласуващи против партията си. Въпреки това през декември предходната година, отпаднаха някои основни текстове от здравната промяна посредством пренаписването на данъчния кодекс.

Неочаквана победа за републиканците в долната камара, каквато не се изключва от социолозите, би възобновила мандата им да анулират здравната политика на Обама един път вечно. По-вероятната победа на демократите в долната камара пък би разрешила на Демократическата партия да оспорва и съществено да забавя законодателните оферти и правосъдни номинации на администрацията на Тръмп, както и да избави Obamacare.

Състезанието в Сената

Когато в Съединени американски щати се разискват идните междинни избори, непроменяемо се загатва и опцията за импийчмънт на Доналд Тръмп. Ако демократите завоюват долната камара, те могат да стартират процедурата, само че републиканският Сенат най-вероятно ще я блокира. Ако завоюват и двете камари обаче, стига следствието на Робърт Мюлър да донесе доказателства, непосредствено уличаващи Тръмп, пътят към импийчмънт би бил отворен.

Сенатът обаче не е елементарен за завоюване. Републиканците имат болшинство от единствено две места в горната камара, само че имат и солидна изборна база. Освен това демократите би трябвало да опазят 10 места в щати с демократични представители, които Доналд Тръмп безапелационно завоюва на изборите през 2016 година Това значи, че макар изоставането със единствено 2 места задачата е по-сложна, в сравнение с наподобява.

Дори и Демократическата партия да стигне до болшинство и в двете камари, пътят към импийчмънт ще продължи да бъде извънредно сложен. За импийчмънт са нужни гласовете на две трети от сенаторите. Масовото мнение в Републиканската партия в Сената е, че въпреки следствието на Мюлър би трябвало да продължи, директни доказателства против Тръмп липсват.

Контрол над образа на правосъдната власт

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл осъзнава уязвимостта на демократите. Тази година републиканците заплашват, че Сенатът ще продължи работа в това число до самите избори, вместо да се разпусне през октомври за месец – ход, който ще отнеме опцията на демократическите представители да създадат ефикасни политически акции.

Демократите може да създадат договорка с Макконъл, в която да одобрят доживотните републикански номинации на редица консервативни федерални и регионални съдии в подмяна на по-ранно разформироване. Подобен вид договорка към този момент бе направена през август, когато предваканционно демократите утвърдиха десетки съдии, чиито номинации преди този момент задържаха с години. Подобни отстъпки обаче биха затруднили прокарването на основни политики на Демократическата партия като либерализацията на абортите, правата на LGBT общността и други.

В идващите две седмици също следва гласуването на номинирания за Върховния съд на Съединени американски щати Брет Кавано. Той може да бъде утвърден с нормално болшинство (51 сенатори или 50 сенатори + вицепрезидента), като по този начин ще се трансформира във втория висш арбитър, номиниран от Доналд Тръмп, след миналогодишното избиране на Нийл Горсъч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР