Лидерът на републиканците Кевин Маккарти след резултатите от третия тур

...
Лидерът на републиканците Кевин Маккарти след резултатите от третия тур
Коментари Харесай

Републиканската партия не можа да избере председател на Камарата на представителите в три вота

Лидерът на републиканците Кевин Маккарти след резултатите от третия тур на изборите за ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати още веднъж не съумя да завоюва поддръжката на болшинството, оповестява The Hill.

Основният противник на Маккарти, претендентът на демократите Хаким Джефрис, събра 212 гласа, до момента в който самият водач на републиканците, макар контрола на неговата партия над долната камара, единствено 202. За да завоюва, бяха нужни 218 гласа.

В същото време, съгласно резултатите от третия тур, броят на републиканците, които не са подкрепили своя водач, се е нараснал до 20 спрямо 19 на втория и първия тур. Всички те поддържаха различен партиец - Джим Джордан.

За първи път от един век изборът на ръководител на Камарата на представителите не беше стеснен до един тур. За финален път това се е случило през 1923 година Тогава бяха нужни цели девет кръга на гласоподаване, с цел да се избере ръководител. И този път изборите ще продължат, до момента в който един от претендентите не събере задоволителен брой гласове. Камарата на представителите ще възобнови съвещанието си в сряда по обяд локално време (19:00 часа бълграрско време).

По-рано американски медии оповестиха, че Маккарти е трябвало да направи редица отстъпки, с цел да се опита да убеди конгресмените да одобрят кандидатурата му. По-специално той се съгласи с избрани ограничавания във връзка с реда и изискванията на неговия мандат като ръководител. Някои републиканци обаче обявиха, че считат тези стъпки за незадоволителни.

На 8 ноември предходната година се организираха междинните избори в Съединени американски щати. Според техните резултати Републиканската партия завоюва болшинство в Камарата на представителите, а демократите резервираха контрола над Сената.

Вътрешната съпротива против Маккарти от десния фланг на Републиканската партия не беше изненада: дребна, само че решителна група консерватори предвидиха от седмици, че ще гласоподават срещу кандидатурата му за ръководител. И като се има поради слабото болшинство на републиканците - те управляват 222 места, против 212 на демократите - Маккарти може да си разреши да загуби единствено четири гласа на Републиканската партия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР