Лидерът на преврата в Нигер е непокорен, докато Нигерия прекъсва властта, ECOWAS заплашва със сила

...
Лидерът на преврата в Нигер заяви, че няма да се
Коментари Харесай

Лидерът на преврата в Нигер заяви, че няма да се подчини на натиска за възстановяване на сваления президент Мохамед Базум, критикувайки санкциите, наложени от западноафриканските лидери като „незаконни“ и „нечовешки“ и призовава сънародниците си да се подготвят да защитават нацията си.

Коментарите на генерал Абдурахаман Чиани, издадени в телевизионно обръщение в сряда, дойдоха, когато началниците на отбраната на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) се срещнаха в съседна Нигерия, за да обсъдят кризата в Нигер.

Регионалният блок наложи тежки икономически санкции на Нигер и заплаши да използва сила, ако президентството на Базум не бъде възстановено до 6 август. Той също така изпрати делегация в Нигер – начело с бившия нигерийски лидер Абдулсалами Абубакар – за преговори с войниците който завзе властта.

Чиани обаче изглеждаше предизвикателно в сряда.

Самообявилият се лидер каза, че военните „отхвърлят напълно тези санкции и отказват да се поддадат на всякакви заплахи, откъдето и да идват. Ние отказваме всякаква намеса във вътрешните работи на Нигер.

„Затова ние призоваваме народа на Нигер като цяло и неговото единство да победят всички онези, които искат да причинят неописуемо страдание на нашето трудолюбиво население и да дестабилизират страната ни, “, добави той.

Чиани, който командва президентската гвардия на Нигер, продължи да предупреждава за предстоящи трудни времена и каза, че „враждебните и радикални“ нагласи на тези, които се противопоставят на неговото управление, не осигуряват добавена стойност. Санкциите, наложени от ECOWAS, са „незаконни, несправедливи, нечовешки и безпрецедентни“, каза той.


„Последна опция“

Огнената реторика бележи засилване на противопоставянето на Нигер с 15-те държави ECOWAS, които се борят да овладеят демократичното отстъпление в Западна Африка през последните две години. Това включва военни превземания в държавите-членки Мали, Буркина Фасо и Гвинея и опит за преврат в Гвинея-Бисау.

В Абуджа, столицата на Нигерия, комисарят на ECOWAS по политическите въпроси, мира и сигурността Абдел-Фатау Муса каза пред репортери по-рано в сряда, че „военният вариант е последният вариант на масата“, но блокът трябва да „подгответе се за евентуалния случай“.

„Има нужда да демонстрираме, че можем не само да лаем, но и да хапем“, каза той.

Като част от санкциите срещу Нигер, Нигерия също прекъсна електрозахранването на своя съсед в сряда, според документи на държавната комунална компания. Нигер е една от най-бедните страни в света и зависи от Нигерия за 70 процента от мощността си. И като допълнителен знак за нарастващия натиск върху военните, Световната банка също обяви в сряда, че преустановява плащанията към Нигер до второ нареждане.

„Задачата за възстановяване на демократичното управление в Нигер е изпълнена с потенциални препятствия и усложнения“, каза генерал Кристофър Муса, началник на отбраната на Нигерия и председател на началниците на отбраната на ECOWAS. „Нашите решения ще изпратят силно послание за нашия ангажимент към демокрацията, нашата нетърпимост към неконституционни смени на правителството и нашата отдаденост на регионалната стабилност“, каза той на регионалните си колеги.

Въпреки твърдата реакция на ECOWAS, подкрепяните от военните правителства в региона подкрепиха Чиани, като Мали и Буркина Фасо заявиха, че всяка чуждестранна намеса в Нигер също ще се счита за обявяване на война срещу тях.

В сряда един от лидерите на преврата в Нигер, генерал Салифу Моди, пристигна с делегация в столицата на Мали Бамако. В интервю, излъчено по малийската държавна телевизия, той подчерта необходимостта от сътрудничество между двете страни.

Русия, която засили присъствието си в Мали и Буркина Фасо след преврата там, междувременно призова за „спешен национален диалог“ в Нигер. Кремъл предупреди в сряда, че заплахите за намеса „няма да помогнат за облекчаване на напрежението или успокояване на вътрешната ситуация“.

Западните страни обаче също така остро осъдиха преврата от 26 юли в Нигер. Много от тях виждаха Нигер като последния надежден партньор на Запада в усилията за борба с въоръжени групировки, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS) в региона на Сахел в Африка и се страхуваха, че нестабилността в страната може да позволи на бойците да заемат позиции.

На фона на напрежението Съединените щати – които имат база за дронове и войски в Нигер – обявиха, че ще евакуират част от персонала и семействата от посолството си в страната. Мисията обаче ще остане отворена и висшето ръководство ще продължи да работи там, се казва в съобщението.

Европейските страни, включително Франция, Италия и Германия, също евакуираха своите граждани, като първите военни самолети с евакуирани лица кацнаха в Париж и Рим в сряда.

Френското външно министерство съобщи, че близо 1000 души са заминали с четири полета и заяви, че петата евакуация е в ход.

Няма обаче съобщение за изтегляне на чужди войски.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР