Лидерът на преминалата в опозиция Демократическа партия на Молдова (ДПМ)

...
Лидерът на преминалата в опозиция Демократическа партия на Молдова (ДПМ)
Коментари Харесай

Лидерът на молдовската опозиция Владимир Плахотнюк избяга в чужбина

Лидерът на миналата в съпротива Демократическа партия на Молдова (ДПМ) Владимир Плахотнюк е напуснал страната, съобщи ТАСС, като се базира на пресслужбата на партията.

"Във връзка с появилите се в медиите спекулации, че лидерът на ДПМ е липсващ, означаваме, че Владимир Плахотнюк отпътува за няколко дни при фамилията си отвън страната ", се споделя в известие на пресслужбата.

След вчерашната оставка на държавното управление на Павел Филип новият министър председател Мая Санду предизвести, че Плахотнюк ще бъде изправен пред правораздаването, обвинявайки олигарха в узурпиране на властта и други закононарушения.

В отговор на журналистически въпрос през днешния ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Андрей Нъстасе сподели, че против Плахотнюк, както и против водача на партия "Шор " Илан Шор ще бъдат заведени наказателни каузи.

Снощи молдовски медии оповестиха, че след прекосяване в съпротива Плахотнюк и негови доближени са отпътували от страната. Президентът на Молдова Игор Додон изрази страдание, че новото държавно управление още не управлява летището и правоохранителните органи, с цел да попречи на това.

Министрите от кабинета на министър-председателката Мая Санду се събраха през днешния ден на първото си съвещание в постройката на държавното управление, откакто нощес последователите на ДПМ, блокирали входовете, се изтеглиха. Санду и министрите й влязоха гладко в постройката. На път за съвещанието министър председателят сподели, че приветства решението на демократите и даде обещание брифинг.

Санду заяви, че се анулира плануван за на следващия ден в столицата Кишинев протест в поддръжка на новото парламентарно болшинство и държавното управление.

През последната седмица Молдова беше обхваната от безпорядък, откакто две съперничещи си държавни управления влязоха в спор за властта. В края на предходната седмица за министър председател беше номинирана Мая Санду, само че лагерът на Павел Филип отхвърли да признае легитимността на държавното управление й. Вчера ДПМ разгласи, че се отхвърля от властта и разпуска държавното управление на премиера Филип. Политическата рецесия е на път да завърши, откакто демократите взеха решение да правят отстъпка и освободиха блокираните от тях входове на държавни институции. Според източник от ДПМ решението за това е било взето след посещаване в централата на ДПМ на американския дипломат в Кишинев Дерек Хоган. Източникът сподели, че водачите на демократите до последно са се надявали на поддръжката на Вашингтон в борбата с президента, Народното събрание и държавното управление на Санду, само че не са я получили.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР