Лидерът на партия Воля и зам.-председател на Народното събрание Веселин

...
Лидерът на партия Воля и зам.-председател на Народното събрание Веселин
Коментари Харесай

На втора инстанция: Осъдиха Марешки на 4 години затвор за изнудване |

Лидерът на партия Воля и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки през днешния ден бе наказан дейно на 4 години затвор по дело за изнудване.

Съучастничката му Красимира Колева получи 3 години и половина по същото обвиняване.

Варненският апелативен съд анулира отчасти оправдателната присъда на Окръжен съд - Варна по отношение на двамата подсъдими. Съдът дефинира на Веселин М. наказване „ отнемане от независимост “ за период от 4 години при общ режим и санкция в размер на 8 хиляди лева Красимира К. би трябвало да изтърпи 3 години и 6 месеца отнемане от независимост при общ режим и да заплати санкция от 6 хиляди лева

Двамата са приети за отговорни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 година за да принудят Асен М. да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лева, го заплашили с разрушение на стопанисваното от него заведение и със основаване на спънки и прекратяване на комерсиалната активност.

Деянието било съпроводено с заличаване и разваляне на имущество. Красимира е оправдана за това, че е направила действието за потърпевшият да поеме имуществено обвързване по отношение на нея. Въззивната инстанция удостовери присъдата на Окръжния съд в останалата й част – без почитание остават гражданските искове: 40 хиляди лева - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лева – за повредено имущество. 

В предходното съвещание правосъдният състав откри за нужно да обясни имуществените връзки сред Веселин и Красимира. Затова съдът изиска информация от Агенцията по вписвания и разпита очевидец. Днес в правосъдната зала стана ясно, че поради заем от 65 хиляди лева е била учредена договорна ипотека сред брачната половинка на подсъдимия, в качеството й на шеф на комерсиално сдружение и Красимира К., оповестяват от Варненския апелативен съд. 

След привършване на въззивното правосъдно разследване, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвиняване обясниха, че паричното обвързване на Красимира към Веселин е причина за неговите дейности. Отправянето на закана, съпроводено с следващо заличаване на имущество са били ориентирани към „ сломяване на волята и обосноваване на потърпевшия Асен М. да стартира да заплаща рекет “. Прокуратурата и частният обвинител желаеха от въззивния съд да признае виновността на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин М. смята, че той не е направил състав на закононарушение. Не е имал и претекст за това, защото Красимира не е е имала имуществено обвързване към него. Той й е помагал без да има веществен интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими желаеха от съда да остави без почитание митинга на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да удостовери оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат направени в законоустановения двумесечен период.
Съдебният акт предстои на касационна инспекция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР