Лидерът на партия "Про Румъния" Виктор Понта заяви, че в

...
Лидерът на партия "Про Румъния" Виктор Понта заяви, че в
Коментари Харесай

Няма пари за заплати и пенсии в Румъния

Лидерът на партия "Про Румъния " Виктор Понта съобщи, че в бюджета няма пари за заплати и пенсии, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, представен от Българска телеграфна агенция.
Понта е водач на политическа групировка, в която се вляха недоволни членове на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП). Той бе министър председател в интервала 2012-2015 година, а през 2017 година бе изключен от СДП след спор с тогавашния водач на социалдемократите Ливиу Драгня.
"Единственият проблем, който имаме всички ние, е да се сдобием колкото е допустимо по-бързо с допустимо по-добро държавно управление, тъй като без значение от това, което споделят министрите от сваленото държавно управление, да знаете, че дупката е голяма и няма пари нито за заплати, нито за пенсии ", съобщи през вчерашния ден Виктор Понта.
По думите му в сегашния бюджет не попадат парите за нарастванията, оповестени от 1 септември. "Казаха, че желаят да инкасират три милиарда и половина посредством по-добра събираемост, само че няма от кое място да събираш по-добре. При проверката на бюджета ще бъде повишен дефицитът ", предвижда левият политик.
Според него бюджетният недостиг на Румъния ще трансферира четири % от Брутния вътрешен артикул (БВП).
През август държавното управление на Виорика Дънчила, което бе свалено с избор на съмнение предходната седмица, направи проверка на бюджета. Министърът на финансите Еуджен Теодорович сподели, че задачата за бюджетния недостиг не е под опасност, а средствата за пенсии и заплати са обезпечени. Сенаторът от опозиционната Национално-либерална партия Флорин Къцу съобщи тогава, че данните са фалшифицирани.
Според информация, качена на уеб страницата на министерството на финансите на 3 октомври, общият консолидиран бюджет, който включва държавният бюджет и бюджетите за пенсии и безработица, през първите осем месеца на годината е завършил с недостиг от 21,9 милиарда леи (4,61 милиарда евро), или 2,1 % от Брутният вътрешен продукт. Това е с 50 % повече по отношение на същия интервал на предходната година, при изискване че разноските за личен състав са нарастнали с 20,9 %, сочат данните на министерството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР