Лидерът на партия Лига и вицепремиер на Италия Матео Салвини

...
Лидерът на партия Лига и вицепремиер на Италия Матео Салвини
Коментари Харесай

Матео Салвини настоява за предсрочни избори

Лидерът на партия „ Лига ” и вицепремиер на Италия Матео Салвини съобщи, че продължава да упорства за изключителни избори В същото време той даде да се разбере, че е подготвен да възобнови работата на държавното управление в границите на обединението с „ Движение пет звезди ” (ДПЗ), оповестява РИА Новости.
„ Италия не може да има държавно управление с диаметрално противоположни позиции, по тази причина и декларирахме, че натрупването на прекалено много „ не ” докара до края на настоящето държавно управление ”, съобщи Салвини след консултациите си при президента Серджо Матарела.
Едновременно с това водачът на „ Лига ” показа, че е получил позитивни сигнали от някогашния си съдружен сътрудник ДПЗ за продължение работата на това държавно управление. Салвини съобщи, че може да се намерения по какъв начин от доста „ не ” да се получи „ да ” и да се усъвършенства съставът на „ тима ” (правителството) и програмата му.
„ Ако е налице предпочитание да се рестартира страната, „ Лига ” има подготвеност за това без предварителни условия ”, съобщи вицепремиерът.
Останалите десни политически обединения, които организираха съвещания при президента, се изрекоха в поддръжка на предварителни избори.
Партията на някогашния министър председател Силвио Берлускони „ Форца Италия ” се разгласи за образуване на ново парламентарно болшинство, в чиято основа да застанат дясноцентристките „ Лига ”, „ Форца Италия ” и „ Братя на Италия ”. В случай, че това не бъде осъществено, прикани за осъществяване на предварителни избори.
Идеята на някогашния министър-председател не съответствува с общия брой на мандатите на трите партии. След изборите през март 2018 година дясноцентристката коалиция получи 37% от гласовете, което се оказа незадоволително за образуване на парламентарно болшинство. Тогава „ Лига ” напусна своите някогашни съдружници и се коалира с ДПЗ.
Категорично в поддръжка на предварителни избори се изрича партията „ Братя на Италия ”. Според водача й Джорджия Мелони, гласуването би било „ единствен вероятен излаз, който зачита Италия, нейния народ и конституция ”.
Политическата рецесия в Италия стартира на 8 август, когато Салвини уведоми министър-председателя Джузепе Конте, че поради съществени различия в ръководещата коалиция тя на практика е престанала да съществува. Преди два дни министър председателят връчи оставката си на президента на страната, след което президентът стартира съвещания в търсене на излаз от рецесията.
Президентът би трябвало да дефинира дали са налице условия за съставяне на ръководещо болшинство в Народното събрание. В противоположен случай може да предложи основаването на длъжностен кабинет до провеждането на нови избори. Съгласно италианската конституция, президентът е този, който има право да разпусне Народното събрание и да насрочи избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР