Лидерът на опозицията в Уганда Bobi Wine каза, че е

...
Лидерът на опозицията в Уганда Bobi Wine каза, че е
Коментари Харесай

Bobi Wine „под домашен арест“ след завръщането си в Уганда

Лидерът на опозицията в Уганда Bobi Wine сподели, че е бил „ сграбчен “ от „ мутрици “ и подложен под домакински арест на завръщане от чужбина.

Певецът, трансформирал се в политик, е най-силният противник на президента Йовери Мусевени, който заема поста съвсем 40 години.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Той е задържан неведнъж и е бил изправен пред няколко обвинявания, в това число държавна измяна.

Полицията отхвърли ареста на Wine, заявявайки, че вместо това е бил съпроводен до дома.

Wine, някогашна поп звезда, чието същинско име е Робърт Кягулани, направи несполучлива кандидатура за президент през 2021 година в напрегнати избори против президента Мусевени, 79.

Изборната акция беше белязана от репресии против опозицията и минимум 54 души бяха убити по време на антиправителствени демонстрации.

Уайн сподели, че незабавно щом кацна на интернационалното летище в Ентебе, „ бойци ме сграбчиха и ме влачиха, извиха ръцете ми и ме бутнаха в чакаща частна кола “.

По-късно той сподели от вкъщи си, че е под домакински арест.

Видео, оповестено от Wine's Платформата за национално единение (NUP) на X, някогашен Twitter, сподели водача да бъде отведен след слизане от аероплан в Ентебе. Един от сътрудниците му беше чут на видеото да споделя „ Къде го водите? “

„ Страхливият режим арестува нашия президент при идването на летище Ентебе. потеглиха да го одобряват през днешния ден, само че паникьосаната защита на режима даже не можа да го допусне в имиграцията “, сподели Матиас Мпууга, водач на NUP в Народното събрание.

Завръщането на Wine беше предстоящ с неспокойствие от поддръжниците си, доста от които го считат за знак на смяната в страна, ръководена от десетилетия от един човек.

Миналия месец полицията разгласи, че не разрешиха манифестации, проведени от Платформата за национално единение на Wine в цялата страна заради проблеми с публичния ред.

Угандийски бойци и други сили за сигурност бяха ситуирани по пътищата, водещи до Ентебе летище от рано в четвъртък сутринта, както и пред офисите на партията на Уин, NUP, и в централния бизнес регион на Кампала.

Полицията предизвести уредниците да не продължете с плануваното шествие и хората да не се причисляват към събирането, като представителят на полицията Патрик Онянго го разказва като „ неправомерност “. придружи Уайн до резиденцията му в Магере, Касангати.

Властите в Уганда имат дълга история на потребление на по този начин наречения „ предпазен арест “ за задържане на опозиционни водачи, като постоянно ги държат за няколко часа, преди да ги върне в домовете им, с цел да попречва всеобщите демонстрации.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР