Лидерът на опозицията в Малдивите Ибрахим Мохамед Солих спечели президентските

Лидерът на опозицията в Малдивите Ибрахим Мохамед Солих спечели президентските ...

Лидерът на опозицията в Малдивите с изненадваща победа на президентските избори.

Лидерът на опозицията в Малдивите Ибрахим Мохамед Солих спечели президентските избори, съобщават световни агенции.

Според наблюдатели това е изненадваща загуба за настоящия президент Абдула Ямин след нагласена кампания в полза на държавния глава.

Изнесените от Избирателната комисия резултати тази сутрин показват, че Солих е получил подкрепата на 58,3% от избирателите. След обявяването на резултатите поддръжници на Малдивската демократическа партия на Солих излязоха по улиците да празнуват. Те танцуваха и развяваха жълтия флаг на партията.

Нямаше отговор от страна на Ямин след съобщаването на резултатите.

На изборите не участваха други кандидати, тъй като всички ключови дисиденти са в затвора или в изгнание.

54-годишният Солих призова Ямин да уважи волята на народа и да организира мирен и плавен преход на властта. Той също така настоя държавният глава незабавно да освободи политическите затворници.

88% от избирателите са упражнили правото си на глас. На тропическия архипелаг бяха регистрирани 262 хиляди избиратели. На вота не бяха допуснати независими международни наблюдатели. Само на няколко чуждестранни медии им беше позволено да отразят изборите.

Преди изборите имаше предупреждения, че Ямин може да се опита на всяка цена да запази властта си. През февруари той обяви извънредно положение и нареди на армията да щурмува Върховния съд, за да избегне импийчмънт.

Китай и Индия се борят за влияние на Малдивите. През последните години Ямин се сближи с Пекин, осигурявайки си стотици милиони долара от Китай за големи инфраструктурни проекти.

Източник: dnesplus.bg