Лидерът на опозицията в Малдивите Ибрахим Мохамед Солих спечели президентските

...
Лидерът на опозицията в Малдивите Ибрахим Мохамед Солих спечели президентските
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията в Малдивите с изненадваща победа на президентските избори

Лидерът на опозицията в Малдивите Ибрахим Мохамед Солих завоюва президентските избори, оповестяват международни организации.

Според наблюдаващи това е изненадваща загуба за сегашния президент Абдула Ямин след нагласена акция в интерес на президента.

Изнесените от Избирателната комисия резултати тази заран демонстрират, че Солих е получил поддръжката на 58,3% от гласоподавателите. След оповестяването на резултатите поддръжници на Малдивската демократическа партия на Солих излязоха по улиците да честват. Те танцуваха и развяваха жълтия байрак на партията.

Нямаше отговор от страна на Ямин след съобщаването на резултатите.

На изборите не участваха други претенденти, защото всички основни дисиденти са в пандиза или в заточение.

54-годишният Солих прикани Ямин да почете волята на народа и да провежда кротичък и равномерен преход на властта. Той също по този начин настоя президентът неотложно да освободи политическите пандизчии.

88% от гласоподавателите са упражнили правото си на глас. На тропическия архипелаг бяха регистрирани 262 хиляди гласоподаватели. На вота не бяха позволени самостоятелни интернационалните наблюдаващи. Само на няколко задгранични медии им беше разрешено да отразят изборите.

Преди изборите имаше предизвестия, че Ямин може да се опита непременно да резервира властта си. През февруари той разгласи изключително състояние и подреди на армията да щурмува Върховния съд, с цел да избегне импийчмънт.

Китай и Индия се борят за въздействие на Малдивите. През последните години Ямин се сближи с Пекин, осигурявайки си стотици милиони $ от Китай за огромни инфраструктурни планове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР