Лидерът на опозиционния Алианс за бъдещето на Косово и бивш

...
Лидерът на опозиционния Алианс за бъдещето на Косово и бивш
Коментари Харесай

Косово не иска Лайчак за посредник в преговорите със Сърбия

Лидерът на опозиционния Алианс за бъдещето на Косово и някогашен министър председател на страната Рамуш Харадинай разкритикува решението на Европейски Съюз да назначи Мирослав Лайчак за медиатор в договарянията сред Косово и Сърбия.
В страницата си в Twitter той написа, че с това свое решение Брюксел ще забави процеса на договаряния сред Прищина и Белград, в който Съединени американски щати имат водеща роля.
 

The @EUCouncil just announced the appointment of #Lajčák as EU Special Representative for the #Kosovo - #Serbia dialogue. In the stages of the grand finale and a leading #US role, the #EU is stalling the process.
— Ramush Haradinaj (@haradinajramush) April 3, 2020
„ Във етапа на огромния край и водещата роля на Съединени американски щати, Европейски Съюз забавя процеса ”, написа Харадинай.
Президентът Хашим Тачи също не утвърди назначението на Лайчак за специфичен представител и напомни, че по времето, когато беше външен министър на Словакия, Лайчак се е противопоставил на признаването на косовската самостоятелност и лобираше интензивно против приемането на Косово в интернационалните организации, в това число УНИЦЕФ.
Словакия е една от петте държави-членки на Европейски Съюз дружно с Испания, Гърция, Румъния и Кипър, които не признават независимостта на Косово.
БГНЕС напомня, че през днешния ден някогашният външен министър на Словакия и Мирослав Лайчак беше утвърден за поста специфичен представител на Европейски Съюз за Западните Балкани и разговора Прищина-Белград. Задачата му е да реализира цялостна нормализация на връзките сред Сърбия и Косово, да усъвършенства междусъседските връзки и помиряването сред сътрудниците от Западните Балкани, да им помогне да преодолеят наследството от предишното и да способства за поредност и успеваемостта на дейностите на Европейски Съюз на Западните Балкани.
Мандатът на Мирослав Лайчак е 12 месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР