Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е в конфликт на интереси,

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е в конфликт на интереси, ...

Симеонов е в конфликт на интереси заради промените, които внесе за ДДС, смятат от БСП.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е в конфликт на интереси, защото е в хотелиерския бизнес, а в същото време внася промени, с които да се намали ДДС, а туристическите ваучери да не се ползват само в държавни станции.
Това обяви от трибуната депутатът от БСП Антон Кутев по време на дебатите за промени в Закона за ДДС на първо четене, които текат в момента в парламента.
Едно от предложенията ДДС да се намали за ресторантьорските услуги за една година от 20 на 9%, както и да се дадат туристически ваучери на работещите на първа линия в борбата с коронавируса е именно на Симеонов. Промените, които лидерът на НФСБ внесе са подобни на тези, които предложиха ГЕРБ и ВМРО, но с малки разлики.
“Основната разлика с предложението на ГЕРБ е, че ваучери се предоставят само на държавни служители, за да посещават само държавни бази. За нас няма смисъл, защото те и сега ги използват. Ние предлагаме едно предимство при предоставянето на ваучери, но и да не се отнема възможността хората да отидат и на други места, защото това беше целта”, мотивира се Симеонов от трибуната защо не се е подписал под законопроекта на коалиционните си партньори ГЕРБ и ВМРО.
Червеният депутат Антон Кутев обаче видя конфликт на интереси в предложенията на Симеонов именно, защото бил в хотелиерския бизнес. Затова той реши да направи забележка на зам-шефа на НС Емил Христов, който води заседанието.
Г-н Симеонов се намира в конфликт на интереси според правилника и не го съобщи от трибуната. За мен по-смущаващото е, че той е вносител, не знам до колко е нарушил правилата, макар че според мен е. Но със сигурност това, че не го обяви в зала е нарушение на правилника, коментира Кутев. Той подчерта, че Симеонов бил в хотелиерския бизнес и го засягат както промените на ДДС за тази сфера, така и туристическите ваучери да не са само за държавни почивни станции.
Не знам да е нарушил правилата. Аз не виждам конфликт на интереси, отвърна му обаче зам.-шефът на НС Емил Христов. А самият Симеонов не пожела да се защити.

Източник: actualno.com